自從入住凶宅之後,屋企嚟多咗一位孟婆(未成年少女版)

537 回覆
215 Like 8 Dislike
Gay廉!!! 新年快樂
已正評
我愛Gay廉 真新故留名
評已正
入嚟推gay廉po
btw樓上唔好quote文thx
咁大工程!!
出文
好睇
新年流流
「原來係咁⋯⋯」我鬆咗一口氣。

「人類的情感真奇怪,明明放下就可以。」

我開始明白師父所講,人間嘅鬼都係放唔低執着呢一句。

「不過,看着她的眼淚,我好像有一點點感受到她的傷痛,只是還不算理解到。」

「得啦得啦⋯⋯」我唔想再聽佢偉論。

「我們回去吧。」

「吓?」

「我要她喝湯啊,來啦。」

「關我屁事。」

「回去吧。」

「不回!」我堅定地說。

就這樣,我又俾佢強拖返住處,只見嗰個學生妹瑟縮一角,哭泣不已。

為什麼鬼一定得是哭,開心唔得。

但如果開心又應該去咗陰間,呢個係一個多餘問題。

佢見我們返嚟,就問:「你們返嚟做咩?⋯⋯每個人都會走。」

「我們來幫妳的。喝湯吧。」台灣女仔拎出一個湯壺,似電視劇裏看見嘅古代貴族會用,紅黑色為主,上面有紅鳥花紋,仲有啲唔知咩紅色花喺度,我唔係好熟。

「我唔想飲湯⋯⋯」

兩方爭持不下,氣氛尷尬,我就坐喺度等睇戲。

喺寂靜之際,台灣女仔忽然問咗一句。

「是不是,如果能夠搵出兇手,妳就會喝湯?」

「你們可以幫我?」

「我們可以幫你!」她拍拍心口說。

「我們??!!」我驚叫:「為什麼是我?為什麼要拉我下水。」
唔知點解覺得孟婆一定好矮
如果fail係咪要改姓
留名 西樓嘅小說幾時都支持
live 左
邊早
lm
早知唔咁快入黎
點解
新年快樂
lm
講嘢啲語氣
fail左會keep住後生女既樣
孟妹
「你沒有情感嗎?人家都這麼可憐?來嘛,幫幫手啦。」

頭先話理解唔到情感又係妳,而家話人慘又係妳⋯⋯講到底只係想完成任務。

「過了這麼久,我也不知道是不是可以找到兇手。」我嘆氣。

「真係可以幫我!?」阿晶望住我問,嗰個充滿希望嘅眼神,令我無法拒絕 。

「我⋯⋯盡量試試⋯⋯」我嘆氣說。

「好啊!你人真好!」台灣女生拍拍我肩膀說。

食屎啦妳。

我上網查咗一查,其實當時嘅警察係捉到嫌疑犯,而且物證俱在,定罪嘅機會率幾大,至少喺阿晶搵到嘅衣服纖維同嫌疑犯嘅係一致,但係陪審團卻唔知點解認為兇手另有他人,結果將疑犯放咗。

阿晶聽到呢個消息,咬牙切齒。

不公。

呢個世界係不公。

「張某⋯⋯」我對阿晶話:「其實要搵到佢唔難,有新聞報過佢喺邊,但要驗證⋯⋯」

「我有計啊。」台灣女仔話。

第二日嘅夜晚,一個的士司機泊好車後,一個人去到繁華鬧市。

佢左顧右盼,眼睛一直盯住一個人回家嘅少女,尾隨佢已經有兩條街,跟到樓下。

佢望住一樓嘅單位,想起行時,我忽然拍拍佢嘅肩膀:「張某。」

佢俾突如其來出現嘅我嚇倒,問:「你係邊個?」

「我係日報記者。想訪問一下二十多年前嘅案件。」

佢眼神一恍,怒罵:「我無咩好講!」

「真係?」

「同我滾!」

「只係問下意見,呢度係嗰個女仔嘅相,你要唔要睇下。」我將相貼喺佢額前。

「你老尾!」佢一怒之下向我揮拳,我急說:「佢唔係我媽。唔要緊,我走!」

佢再度抬頭時,只見阿晶站咗喺佢身後。
一定係矮得得,講嘢大大聲嗰種
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞