[圍爐區] 老老豆豆,有幾多人係走唔到/唔會走

1001 回覆
2994 Like 72 Dislike
>只為自由空氣同新聞自由移民根本就天真到冇得再天真
香港人國際觀太狹窄開口埋口黑鬼阿差又盲屌女權
去到去美國會見識到另一種左翼極權

你現實講嘢好似上網咁?
單身寡佬 本身都望唔到將來
又冇下代
幾多單身係依段時間走 有仔女嘅我見得多
咁你而家照顧緊兩老?
佢地要靠你先生活到?
唔走啦
屋企老豆老母退晒休又無乜積蓄,佢地唯一有既社交圈子其實得番班姨媽姑姐同我地
大舉移民,帶埋佢兩老過去無人無物點會肯,肯都擺唔耐
自己走到,但一諗到佢地已經時日無多
本來餘生可以同父母相見有幾百幾千次,離開左分分鐘就得番幾十次都唔知有無
父母百年歸老後再諗,雖然到時都未必有得諗
巴打 加油
屋企人係最緊要既,一家人開心就得
啱啱出黎做野 即係五年內畢業? 可以加拿大Stream B
同香港人講呢句佢地唔會明
因為香港本身冇本土文化 冇本土意識 邊到有錢有好日子邊到咪祖國囉
呢3 4代人本身都係走難落黎 有事再走難對佢地黎講好合理
典型一個失敗者
唔走 留低競爭 未撚驚過
就係你班留守撚懶有型,害到咁多救理大手足奶野衰暴動

柒左一次仲學唔識教瞓? 必死之地守黎有咩意義,如果覺得喺圍牆內仲有機會反抗,請參考新彊,武漢,西安
因為預計到5年內就有回流潮
因為啲人已經攞晒passport
真正想就係唔會講出口, 正如你想轉工你唔會打鑼打鼓咁話畀人聽

我身邊總有一啲人大大聲話想轉工想辭職, 但我發現佢根本就想做到退休
On9 南亞手足仲勇撚過幾多香港人

任何人去到一個地方,只要認真工作建設社會,尊重當地文化都值一得尊重
你所講既家鄉 現今還是不是你所認識既家鄉?
問過新彊人未?
過多幾年俾個黨主席你做啦
身土不二一件事,但樓樓上巴打希望你有自信啲,就算去邊度你都會有貢獻,香港人唔會同蝗一樣需要寄生。香港人好做得嘢
屌,斷捨離咁易咩,我冇勇氣,我係垃圾
望下新疆

好簡單地一有恐襲發生
就可以正當咁變集中營
老老豆豆,積極啲,唔好用圍爐個角度諗野。

走左去外國,幾十年後,你會唔會變左做97年移民潮嘅外國藍絲?係香港嘅,你又會唔會變左小粉紅呢?

關鍵係你自己點裝備自己同你嘅下一代,幾認識歷史,思想夠唔夠全面。今時今日連新聞都信唔過時,你會點做分析,點去思考同變通,唔好盲目服從。唔止時事,平時生活打工甚至做管理層都應該係咁諗野。

大家覺得難過係因為接受唔到呢個劇本,大家要記住到最後損失嘅唔止係香港人,仲係政權。

唔好賴自己英文唔好,無錢,點唔慣外國,有錢嘅都有好多原因走唔到,而家嘅香港係你無時無刻都係要自己裝備好自己,認清個世界發生咩事
呢啲情況有兩個字完美形容

送死
有好撚多錢即刻走左先讀啦
就係冇啊嘛 屌
你講得冇錯
文化可以好快出現轉變,因為文化本來就會不斷轉變
所謂香港文化都係一班人生活喺呢個地方共同產生嘅嘢
音樂、食物、文字,都係呢班人加埋環境、歷史互相影響之下嘅結果
就算政權要強行改變,呢班人點樣回應都會產生出另一種文化

呢班人各散東西之後所保護嘅香港文化,我覺得只可以話係某個時間點之前嘅香港文化
唔係話唔好走,但要清楚喺外國守嘅只會係回憶。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞