[圍爐區] 老老豆豆,有幾多人係走唔到/唔會走

1001 回覆
2994 Like 72 Dislike

事實係走下一個 走下又一個
到最後留低既只係少數……

而且之後留喺到既人要翻牆同你傾計
有錢投資/技術移民果堆都話好 其他去到好似難民咁款真係無乜樽鹽,去到好似扮慘可憐比人逼害博同情心,好d既鬼佬可能安慰你幾句 衰d既都係就叫你番china
就冇必要咁嘅
咁你好好躺平
搏一搏 單車變摩托
心水清
香港人帶錢去真金白銀租屋買屋
就算唔做野都唔會係蝗
其實唔係理由嚟
回憶係可以製造
97前移民咗嘅人現在喺外國嘅回憶仲多過同深過香港
呢到我屋企 點解要走?點解唔係班pk走?丘吉爾好似你地咁諗依家全世界俾納粹統治緊啦
我諗好多人都覺得最多香港變成深圳一部分 唔會變集中營先至覺得唔走都ok
講埋哂香港係我屋企、留守香港呢d浪漫主義說話係咪唔諗住有下一代
有仔女根本一定要走,除非你想佢大個做小粉紅批鬥自己
我話大部份係由身邊觀察嘅
你就舉幾個例子 我有話全部?
全世界都係咁
低端國家人口就係會想去發達國
原居民不滿外來人分薄資源
外來人又覺得自己都係為生活
憑咩有啲嘢人哋一出世就有 自己就冇
你就係最仆街果d 移民賤種
要香港越仆街越好黎證明自己走得岩
好彩你走左
你up乜鳩
人地還人地 你還你
人地走咗你會走咩
人地冇走亦唔代表你唔可以走
留定走 同生定唔生 都達成唔到共識
你低估咗一個政府嘅權力
文化唔會一嘢就冇 但幾年已經可以有好大轉變

我早兩年喺香港嗰陣都未聽過人講乜9嘢mirror
轉個頭 whatsapp啲中秋聖誕生日快樂都變咗mirror

早十年我都好抗拒普通話
一出嚟做嘢就識講
睇住啲細路仔 讀半年小學就開始流利普通話

提啲火鍋店 因為我好撚憎呢啲大陸嘢食 又咸又辣嗰啲 以前明明冇呢啲垃圾
但係我喺香港最後嗰份工 啲同事差唔多日日lunch都食
因為公司附近多呢啲舖
咁一係食 一係唔同同事食(咁你可以準備辭職)

我睇返香港啲朋友 買樓生仔追mirror追viutv嗰個咩星比賽
肯守嘅後生 都只係小數

我自己覺得 喺外國比香港易守
因為要食蛋撻 咩沙嗲牛麵 係跟住2019嘅香港嚟自己整
係自己重現回憶 唔係環境spoon feed你
左膠? 我都知真係有d人想走走不到, 我唔係想佢地有事, 我只係想食嗰d花生係到今天都覺得無問題的人而比人割9菜
婦孺走好正常,有手有腳果啲走乜鳩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞