[圍爐區] 老老豆豆,有幾多人係走唔到/唔會走

1001 回覆
2994 Like 72 Dislike
雖然移民係去一個唔屬於自己嘅地方,但留喺呢道都係咩都冇你份.
所以佢唔會攻台
因為根本無呢個需要
On9先走
好想走,但走唔到..
到香港真正完全比中共果時就會走
反正我有外國passport想幾時走都得
走唔到其實離唔開兩個原因
1. 唔想跳出comfort zone
2. 自己無能力
3. 真心愛黨愛國

最柒係有人話乜野照顧兩老
拎老豆老母黎做擋箭牌去掩飾自己點解唔走

先利申,唔排除有人個個星期推出推入兩老去醫院覆診,日日陪飲茶,同住照顧日常起居飲食。呢啲就真係照顧兩老。

但大部份所謂"照顧"兩老 .... 我都唔個照乜顧
如果你仲痴緊屋企住,咁樣唔係要照顧兩老,係你仲需要兩老照顧。
如果已經出左去成家立室/獨立。你自問自己見兩老有幾頻繁?照顧左啲乜?佢地係咪真係要你照顧?

個個月俾幾千家用,得閒去痴下飯食呢啲唔係叫照顧,只係叫家庭聚會。

香港個安老模式
1. 老人院
2. 老人家自住+/- 外傭

仔女貼身照顧老人家?
唔係無,不過好少好少囉

所以話照顧兩老個啲真係得啖笑

唔使同我講個別例子又或者邊個朋友個同學個朋友個家姐係點
因為我一定見得多過你
無BNO 父母都無 佢地兩個後生窮到仆街
無出過國 連護照都無
我90年出世 佢地都無幫我申請過
巴打們都幫我問過都係無機會拎到
除非佢放寬
最仆街係呢d 走就最快 野就唔做 冷嘲熱諷
睇你去到人地地方做一個點樣嘅市民

尊重同融入當地文化,付出勞動力,消費

做足呢啲度度都會歡迎你嘅
希望你有朋友走到, 日後可以幫到你.
仲有一個原因,單身.
等我老豆老母終老我就會走,我做呢行隨時走得,本身就唔依賴救生艇,有啲老鬼四十幾都走到
好多人話唔移民=死
咁如果我唔怕死?
豪賭自己人生同中共未來三年唔搞香港人
仲豪賭三年後外國仲會繼續咁鬆手接香港人
你鐘意踩鋼線踩到咁真係仆街就唔好怨
唔知你讀緊中學定大學,總之讀完就走
呢段時間未走到唔緊要,做下PT儲下錢,搵番6個月生活費。唔夠問人借,冇聽錯,問人借左錢之後再還。借幾十萬對你呢刻係好多,但對十年後既你哋係好少。冇人借就問中銀look card借,你唔記得還佢走左佢都冇你方法。

有bno就去英國,冇bno就去加拿大
過到去再搵PT養自己
冇錯開頭係係好L辛苦,好L難,仲會斷六親,好孤獨。但如果民主自由對你黎講係好緊要,咁為左未來自己幾十年人生就好值得
唔生仔就入集中營囉 點知啫
到時仲邊度有得走
你可以選擇唔買
有乜事第一個走先 真係好心淡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞