[圍爐區] 老老豆豆,有幾多人係走唔到/唔會走

1001 回覆
2994 Like 72 Dislike
哪有錢屌你老母?
香港有錢人多
一班privilege成日係到講移民移民,唔移就抵死咁
自己去搞唔掂,返到嚟香港都仲有daddy mami support你
仲好啲嘅,成家賣層樓去移民,有親人陪又有錢
你試下問街邊執紙皮啲呀婆呀伯,有冇諗過移民
何不食肉糜
低下階層永遠連討論嘅空間都冇
連登仔真係搞笑 好似啲高官咁離地
如果你係一個勤力工作,肯學廣東話(先唔講流唔流利),我都會接受嘅
特別係香港呢個文化大熔爐入面,我地基本上由細到大都對住嚟自唔同國家,唔同膚色,唔同宗教嘅人
起碼我唔會覺得見到外國人會好奇怪,或者會歧視佢地先

至於黃種人係外國會唔會比人歧視,呢樣我就親身去到嗰邊先感受吓先
因為我都準備走
但我唔想因為就咁聽人地嘅睇法而一口咬定,出到外國,你做乜唔做乜都好,都一定會比人歧視先
每個地方都有好人/壞人
無兒無女,但有幾個唔肯走嘅老人家,試問點放得低?更甚係萬一有咩事,飛返嚟已經唔係好似以前咁易 成日見連登有一堆人衝出嚟話係錫你就唔會阻你/會陪你走/唔好理佢地呢啲廢老

我只係想講
好嘅屋企人係一世
佢地有佢地嘅諗法、不安所以唔走,去到第二度冇晒班街坊朋友,言語又唔係太通,你得啫,班老人家真係唔係個個得

我就預左做順民直到我長輩走晒,煮到埋嚟就食啦,圍爐共勉之
我要因為屋企下年五月先走到,有啲擔心到時走唔切。有冇巴打推論一下五月會唔會太遲
讀緊書銀行得4-5萬無家底 本身諗住grad咗出嚟即刻做嘢儲錢移民
我無批評你呀, 走唔走當然自己選擇, 我好佩服嗰d知要走又唔走嗰d人的勇氣, 但我唔白有勇氣留香港, 點解無勇氣外國生活
班極端留港撚係要大家留喺度攬住一齊死
走既大多都係中產有兒有女/一係就專業人士
連登班傻鳩咪日日起香港既屋企吹奏外國點好(明明無錢走)

一係就攞爸爸媽媽的錢去咗外國
再補充少少
以阿爺風格
今日搞得傳媒
聽日就可以打知名黃店/KOL/公眾人物
再之後整通報機制, 有可疑人仕會出事
監倉full 晒唔緊要
玩民眾鬥民眾, 派藍絲小粉紅網軍或者黑杜會搞你要杜會抹殺你

再講多次, 留得低就預咗唔會安全
咪撚白痴 大把國家本身就係移民國家、係多種族既 喺人口老化既通病下 只會越黎越需要同歡迎年輕勞動力

你唔係去外國做寄生蟲既 點會係蝗? 當地人憎你都係因為你同佢地競爭 佢又爭唔贏啫
我之前有另一個quote有講, 嗰d到今日都覺得無問題的人比人割9菜係我想食的花生, 呢d人唔係無辜
BNO移民係除咗有居留權同工作權利
其他方面都要靠自己努力
醫療係自費
如果BNO身份生咗小朋友
個小朋友都係只係得BNO身份
同大陸蝗蟲比香港人去英國都唔係痴人哋福利
蝗蟲一落黎有綜緩有公屋有其他大大小小福利
係本質上面都唔同
呢到有幾多人係真係自己夠錢移民 唔係靠屋企人去移 講就清高

老實講有時見到啲移民post都幾心淡,我地好似做晒condom咁
勇氣? 家人年紀都唔細,sorry 我真係冇勇氣
你係咪搞錯左
次次都係留港撚比人屌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞