[圍爐區] 老老豆豆,有幾多人係走唔到/唔會走

1001 回覆
2994 Like 72 Dislike
俾人歧視唔係身份問題,係行為問題
有班人係專門分化放負既藍屍五毛

呢一刻既臭港 走得就走 走唔甩就躺平食政府
:間屋住唔落咪搬屋 冇屋咪自己搵地方起屋
猶太人真心勁
係英國半年 好開心 識左好多人 暫時無俾人歧視
誇撚到

香港不只是地理上地方上嘅香港
而係香港人去到邊都要係香港人
世世代代都係

第時有再教育營嘅話
就會有PA廣播日日屌9你呢個「思想意識形態錯誤」
講經咩 d 人移民過外國咪又係做uber, food panda
同香港既南亞人有撚分別
人地都係咁睇你
有齊公屋白卡老綜 點解要走
本身你都明白呢個道理咁點解會接受唔到?(如果唔係假膠)
定係你想其他人唔理好壞一味話可以,推你去然後唔使負責任?假設你哋要自己租屋嘅話兩個人三萬蚊真係冇乜可能係五年內儲到錢,三人家庭移民最低消費都要三四十萬啦?落腳點未考慮清楚點樣保證你搵到工呢?
網絡上講一句叫你去好容易㗎, 因為用曬啲錢回流香港嗰個唔係我吖嘛。
其實好多香港人既阿爺個輩都係大陸走難落嚟,慢慢去到我地依代就叫香港人。我地依一代去外國落地生根既話,我地個孫將來都會以英/美/加人自居,唔會話自己係香港人需要既係時間
其實外國都好方便,因為有車係食唔到香港個種味。唔知點解外國既亞洲菜陣味都係好怪連杯麵咁簡單既都可以好難食

利申:係英國
根本香港係一個好保守既國家,唔好講人人平等,自由,根本中國人社會冇依樣野
佢去咗幾耐
我覺得外國生活容易過香港好多,買樓又易,野食又平。唔明點解啲人話外國生活難?
你朋友係香港時有冇物業?有既,去到英國應該仲開心
原來係支那種
但有自由喎
得一條友 有冇無BNO 既絲打同我一齊走
其實各取所需
幾好
冇乜可能『比人用英文屌都唔識反擊』
睇戲都有英文屌人嘅片斷,唔多唔少都學到啩!

其實omicron 好撚廢,係傳播勁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞