[圍爐區] 老老豆豆,有幾多人係走唔到/唔會走

1001 回覆
2994 Like 72 Dislike
有時見到條街好多吉鋪就好心涼 最好香港失業上升50% 班藍絲食曬屎
但都知好多人冇撐過政府生活都好苦又覺佢地慘
好矛盾

不過算啦 心知留低定走都改變唔到咩
支唔支爆都係睇個天決定
當睇戲咁 good end bad end導演話事
又唔見你話啲鬼佬expats喺香港係蝗?
大家咁話
其實上面都有講有啲人去到英國頂唔順返返嚟

咁即係話,跳完出舒適圈 係絕對可以畀你跳返入嚟

worth a try
咁唔係人人都走到既 都唔係人人想走
唔可以太簡單咁比喻 個問題復雜太多
所以依D野傾黎都浪費時間 自己決定
冇必要去改變其他人 個個人都有唔同環境
我想讀埋書先走
成撚日話走走走 你班傻鳩同職場啲奴隸日日話辭職有咩分別?
日日話份工好撚難頂要辭職 但係一路屌就一路做
搞撚柒笑
九唔撚搭八

想搞事又點會走呀?
走撚咗又點嚟搞事呀?

乜撚嘢走咗個D只係鳩叫?

你講乜撚嘢呀?
呃福利先有問題姐
都係短期內唔諗住走
一尼未讀完書,喺度讀書平,想讀埋上去先走 二尼見到身邊嘅人咁有少少灰心,不如唔好走
你唔係假膠嘅話就係冇腦

你一年人工加得幾多?
講緊宜家最易搵錢嘅IT,加人工最多都係5-10%
IT轉工會好好多,但至少要有1-2年經驗

仲要你搵得萬3明顯唔係IT狗
你自問你返份19工,轉工加得幾多?
本身都驚呢樣野
但而家d同事基本上都係來自其他國家就唔覺有問題lu
想走但又想留係度睇吓仲做到啲咩
記得唔好走
咁你直接講窮撚唔使諗移民咪得
你唔識買姐 我啱啱先入咗箱出前一丁 made in hk
香港啲檸檬唔通會係香港種嘅咩 咪又係入口
淨係知係香港一定唔會安穩自由
如果嗰啲人係有必死決心都仲可以理解,但大部份人而家只係唔願意離開comfort zone,或者想搵多啲錢
冇錢走
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞