[圍爐區] 老老豆豆,有幾多人係走唔到/唔會走

1001 回覆
2994 Like 72 Dislike
吓?嗰班移民撚咪又係假定留喺香港嘅人係港豬,又唔諗吓啲人嘅經濟能力同埋屋企人因素先唔走
識分

我喺歐洲番工,班同事聽到我係香港黎都話戥你慘、問香港protest而家點,而唔係即刻chok句「尼姣」出嚟

四年呢我只遇過三次種族歧視,一次係醉酒佬、一次係非裔人士,得一次係街邊既白人後生仔當咗我係中國人

只有white trash唔識分,正常住大城市返工好少遇到
咁走得既都係逃避政治現實
唔講自唔自由啦,份工下唔下欄根本睇你個人實力
我以前都諗唔明,但中共 2019 起 擺明寧願要權唔要錢,周圍開火,鎖國食草都不在乎
你叫走嘅人“移民撚”,你仲假定去屈移民嘅人係會“假定留喺香港嘅人係港豬”

你個思維本質上同班自帶五冷嘲熱諷人士一樣,你假定含血噴人話走嘅又係閪人,只係完全係另一個極端。

點同你溝通呀?
望佢地快啲死,阻撚住移民
有錢又有資源會決定容易走得快嘅人,係事實。但同少啲資源,例如得十萬,但又下決心要走嘅,以避開稍後做韮菜嘅悲慘下場,好睇個人有冇心逃離中共魔掌決心啫,而呢種亦大有人在。

唔使爭論個暴政仆唔仆街。但走唔走睇現在有冇錢之餘,亦要睇你點睇長線前景,什至願景係咪在較安全環境下反抗免被暴政摧殘。

真係無錢到連單程機票都買唔起,以及頭幾個月生活費及其他申請費,都可以做幾個月嘢儲錢。唔走,只係無信心唔介意做韮菜啫,無人阻任何人點諗喎。
一定難0架,未試過乜都未做過一定難啦。
你0係外國買D野都係MADE IN 支那,所以無分別。
是的。你如果係90年代0既人,你去到RICHMOND以為返左去果陣時既香港。
咁講,普遍匪區到埗香港嘅係搶咗香港人資源,例如一年上樓有公屋,呢個不爭事實。亦同稍後被中共迫走嘅香港人質素無關。樓上班撚樣拉埋嚟類比正仆街

叫班喺匪區有私樓大媽,放棄香港公屋、唔擺綜緩,兼交稅及學好廣東話繁體字英文,先叫人唔好叫佢哋蝗
點算下欄?做清潔?
呢啲topic要講幾耐
見到無哂感覺
走咪走囉,留咪留囉
依家個大局都唔到我地控制
你走/留幫到啲咩
咪又係睇美國取態/會唔會支爆
唔通你交少/多個啲啲稅俾支國影響到習大大咩DLLM
香港人上兩年基本上
已經好撚好撚勁
咁細個地方打亂哂支國咁多部署
成隻超級撒亞人咁架啦
唔好再咁自責/自負
出盡1000%力架啦
放過自己,放過大家
想點過就點過
只要我地仲當自己係香港人
香港就仲有重生嘅機會
對於我來講,"香港人"呢三個字已經係一種精神層面,始終我哋0既香港已經不復在。盡量搵方法留返住香港人0既DNA啦。
保重
呢啲係你個人思想問題
大把國家都需要外勞
你係有貢獻嘅話唔係去白食白住10分歡迎你
你咁感情用事咪幫緊黨做韮菜回血囉
想唔想為滅共出一分力先
想就唔好再留港輸血俾中共港共啦
好好啊
我嘅諗法係現階段
與其係咁屌黎屌去/討論啲改變唔到嘅事
不如專注番自己生活
長遠咁睇
如果大家真係對'香港/香港人'呢個身份,概念有執著嘅
香港總有方式重生到
如果唔得都無辦法啦屌
咩都盡做咁濟
都要死唯有聽天由命
建議你趁早過果邊安定咗先
到時有咩事都隨時接濟到想守護嘅人
好過到時先一齊臨急抱拂腳仲要唔知抱唔抱到
就真係好絕望
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞