[圍爐區] 老老豆豆,有幾多人係走唔到/唔會走

1001 回覆
2994 Like 72 Dislike
其實有錢都想走佬去台灣
無撚on9啦 自己去倫敦走一轉
有色人種仲多過白人
窮閪實走唔到
叫做無條件走
但睇住識左好多年嘅一班朋友走晒 心情好想死
聽得最多係呢句
Ching 人係向前行
所有回憶感情都好快成為歷史
雷神3 聖域界從來唔係地方 係人民
邊度有阿斯嘉人邊度就係阿斯嘉
你確定呢個香港,係你認識嗰個?
香港好大機會變成當年上海
你唔走就重複當件上海D人慘況.
可能仲慘,因香港攪到翠一統江山.

https://www.youtube.com/watch?v=agJnaZZ5KI8&t=34s
條件差係一定走唔到
除非你講緊走難個個走
去到無野做無錢連起步都有難度
唔係潑冷水, 但唔好將件事睇到好易
Ching心水好清
屋企人。。
冇degree冇錢冇bno
邊度會俾visa我呢啲垃圾
讀書簽證去台灣好似係唯一出路
但已經三十幾歲去到同啲同學有代溝
雖然短時間冇能力走
但已經定咗移民係人生目標
無論係用5年、10年時間
錢買撚到自由,同藍屍有咩分別
暫時留多過走係好正常,當香港搵唔到錢/外國搵得仲多/同中國人工睇齊/北韓化既時候,人踏人咁走。

而家香港唯一留住人就係搵到錢。
係外國住左十年以上 剛係外國返黎 機會巧合之下 會係香港留低一段時間

但唔排除會過幾年去返外國 住幾耐都隨心睇下將來工作生活有咩際遇

我份人一直鍾意香港生活多d
好多笑話香港人先明 過節都係香港有氣氛 香港人的人情味等等等等 所以都恨左返香港生活一段時間
去外國住岩岩過去頭幾年好唔鍾意 大個左會好d 識搵地方玩

因為支共的仆街野,走都好正常,有小朋友的,留係香港真係怕被人洗腦。講真係走定唔走呢方面 真係好個人 人哋問我我都係話 香港有香港好 外國有外國好 咁當然 外國你要睇邊到 同埋從來係一個標準答案架 有d人天生岩住外國 你鍾意住香港做咪住香港 有去到外國未好多大城市都係蝗蟲 治安差的地方可能都多 我本身係外國睇新聞都嬲見到咁多左膠 所以我成日覺得唔一家個個人住呢個城市都開心 你可以去台灣開心 去日本唔開心 同樣道理 點解有人去英國想返香港 你有無另一半同你去 有無夠的錢 都係因素

如果香港可以搵到錢留低搵多兩年都岩 想住香港都唔需要覺得有問題 想走又好 試下外國新生活 最緊要準備好 心理上 生理上 唔好為左走又迫自己分手又無左份好工咁要自己睇下值唔值得 真係無咩好吵 唔明點解有人為走定唔走而話對方
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞