[圍爐區] 老老豆豆,有幾多人係走唔到/唔會走

1001 回覆
2994 Like 72 Dislike
外國搵工個下難搞
你接受到比人高壓統治其實無問題 可能仲好enjoy添 恭喜你搵到你嘅真愛
我知我ON 9............我唔想手足出黎,見到我地原來已經走哂..同埋屋企人都令我唔走得住..............但係我鼓勵大家走,留最少人係度,放最多人走,我地第日先有機會相見
細個唔讀書,大個英文屎到震
聽得明但唔識講,比人用英文屌都唔識反擊
想走都走唔到
讀到year3又好似差少少就讀完咁
到grad又會驚難走
諗咗半年都唔上唔落
宜家打算點都讀埋佢先
一支公,又唔諗結婚生兒育女
換句話講即係無牽無掛,移民嚟做乜?
除非親戚已去晒外國,叫你都移民團聚
唔好用英文屎做藉口啦
有決心去第二個地方開始
無心去重新學英文?
香港人不如認自己有支那dna啦
反而香港先唔好 人閪又市儈功利膚淺
真,外因住好多年了,但永遠有種感覺覺得自己唔係屬於個片地咁,唔係家的感覺,街上身邊d外國人都唔會介意你做任何野,好似唔係呢個世界咁
丘吉爾有槍。

正如支那。
明知支共仆街但係一般人無武力,咪一路俾支共統治。
Haters gonna hate
咪係
其實去過外國都知香港算好食(好住唔好住就睇個人感觀、滿足度了)
外國太過荒野太過大太過自然了 ,
所有嘢都變到好遠、好唔方便咁
其實麻麻地好食好住咩都危險、遠,唔方便、唔緊密、無人情味
呢個係你自己嘅諗法
未走出去就assume左人地係咁諗
無能力走咪認囉
我唔覺得, 你去到有正常交稅貢獻人哋社會, 就係佢哋一份子 (利申:已走)
如果你係難民身份,去到人地國家正係拎救濟金,又唔做嘢唔讀書又搞差人地治安,呢啲就真係會俾歧視

但冇聽過新移民返工交足稅會俾人歧視分薄資源
返工交稅咪得囉
本身諗住走
但真係唔夠錢,屋企負擔好重
我真係好撚鐘意香港

咁你的確唔係當地人嘛...
但佢唔當你自己人唔代表佢唔會同你做朋友
外國人未必一定係負面嘅
有時睇開啲其實就冇咩問題
唔好太介懷自己嚟自邊度,人地其實未必在意𠻹
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞