[圍爐區] 老老豆豆,有幾多人係走唔到/唔會走

1001 回覆
2994 Like 72 Dislike
你地唔走就只會步5,60後既後塵
89年唔走個d, 而家有幾多變左藍絲?
而家係你話留係香港無用
去外國打國際線啊嘛
而家我地問你 你係外國做啲咩咁有用咁巴閉?
你又答唔出 整係識話人留係香港無用

你自己走佬唔留係香港咪認囉
上面啲comment 睇撚到哂你點當前線手足condom啦屌你老母
俾自己仔女剃陰陽頭跪玻璃批鬥嘅畫面
做父母嘅想發生喺自己身上?
救生艇係咪available to所有香港人?
係咪所有香港人都可以走到?
搭左救生艇去外國係咪可以重建一個叫香港嘅伊甸園?
你呢啲仆街就算留係香港都無資格做香港人
未有小朋友
暫時兩公婆會係香港儲住錢先
有小朋友果時就會即走

溫水煮蛙,斯德哥爾摩症候群咩年代都岩洗,
你咁講一日有飯你食都唔算迫害你啦
係啊豬欄隻豬都無投訴俾人迫害啊,阿豬
死返出去啦
所以你咪要受苦
幫親黃店
👍係,我唔要做人地既9菜
留系3度既全部為錢
有無諗過有人可能係住過外國但唔鍾意住外國
因為個個性格唔同
見過好多人住過英美都唔岩住返左香港
可能住返日韓台好d 你以為香港真係可以好似Jewish 咁 去到外國幾代都保持到香港人身分咩
實會abc bbc下一代 大城市多蝗又多左膠
但你走得開心咪走 其實我都鼓勵人走
但唔走真係明既 唔走都都唔走的好處
講真你走呢個時候無人講仲會好支持
但唔洗好似唔走抵死咁
其實人人背景唔同 去外國唔係得勇氣
留香港就無勇氣?
咁我都可以話今時今日前線坐緊個時
仲去聽審的最有勇氣 點解大家有勇氣去左外國?
寫信俾前線都無人寫? 聽審都無人有勇氣?
唔一定要走先叫岩或者勇敢定真香港人吧?
唔鍾意住外國無罪姐?
講真 走係為自己仔女家人將來 而個從來都岩
無咩好單單打打
有位人兄話咩條路自己揀 仆街唔好喊 呢句廢話
洗佢講咩 唔通依家前線坐監叫你幫佢坐監你幫呀?
唔捨得父母
其實唔走同走都係個人決定姐
都冇話邊個岩邊個錯
唔走就咩都做唔到咩?
走就等於放棄香港咩?
大家都係成年人,有唔同諗法好正常
走唔一定係最佳選擇架,走唔走從來都係個人選擇
佢決定咗唔走嘅話你就咁講唔會改變人哋嘅決定架
佢決定咗走唔同你又去攔住佢咩
要做決定個個由頭到尾都係自己決定

你唔可以保證走咗一定會幫香港做嘢架喎
想當年97一堆人走之後回流宜家咪又係藍
當然留低係度嘅一定係要承受宜家個政府
但唔代表留嘅人咩都唔做
人哋做緊嘢唔同要唱到通街知咩

我自己都有得走,但最後都係決定留底
家人朋友係原因之一
但你無可否認嘅係香港呢個地方係香港人嘅根
人嘅文化同身份認同絕大部份係來自故鄉
香港人正因為鐘意香港先會自稱為香港人
你唔會可以係外國搵返你回憶中嘅地方架喎
當你要嘗試融入新環境嘅時候,其實已經對你嘅身份認同有衝突
當然正如我所講
走唔走自己決定之後祝大家平平安安咁咪算囉
技術討論吓
出面翻工個市好到傻
好多中上層走咗 平時啲廢老唔都唔會上到嗰啲位空哂出嚟
二三十歲呢堆好易就上位升職加薪 講緊係 50% 100%咁加
其實好high risk high reward
果班人痴撚線
你移民我唔會問你移左民會點貢獻返香港
但留低既人次次都要比人問你留低可以做乜
尼度係人講野既地方,唔系追求吃喝玩樂既畜生既地頭

你咁心,你出去啦,無人想知你仆街呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞