[圍爐區] 老老豆豆,有幾多人係走唔到/唔會走

1001 回覆
2994 Like 72 Dislike
暫時未見到會對我呢d普通市民有咩影響,所以應該唔會走了
同你哋相反
正係因為對香港太有感情
然而更加失望
唔想去面對
太焦慮,所以選擇去逃避
每日見到d新聞想都好撚想喊
啱啱生意起步緊
Be water

今日幾冠冕堂皇嘅理由過去都好
始終都係會擾亂人哋個生態環境
加上本來我哋嗰種節奏都係偏西
補充:個另一個人屋企有大把軍火同成班兄弟準備開拖打柒個癲佬
咁似廢老講野
如果有家庭負擔或者經濟困難而唔走都可以理解,但係果啲以好鍾意香港做理由既,我真係覺得得啖笑。
你鍾意既香港真係而家呢個香港咩?如果係,你就係藍絲,你根本唔覺得個政府有問題,亦當然冇必要走。如果你鐘意既係以前既香港,咁而家既香港根本唔能夠成為你留低既理由。
除非你鍾意既係香港呢塊土地,而唔係佢既文化,氣質,特色啦,例如你話獅子山係全世界最靚,我唔捨得座山,如果你咁講,你留低我都冇得駁你。
唔知咩係CCTOY
但可以話你知 400萬人一齊走係無可能架啦 歐美幾年之內就會關門
果班咩為左父母 9萬幾種理由唔走果班 無人求佢地走
本身就係要競爭先搶到走既位 連搶既意志都無果班人 最後自然亦無可能走到

當年中共接管上海,幾多人好似你咁想法
結果點!!
潛水好耐都忍唔住出聲

唔好再講好鍾意香港/香港係屋企之類嘅嘢
香港已經冇咗好耐
只要習主席一日在位, 你身處嘅地方都係大灣區9+2沿岸城市
唔該醒下

另外奉勸有得選擇走嘅年輕人快啲走
香港市係阿爺眼中嘅價值係得返賺美金同啲外匯儲備
依家外商開始走緊, 外匯又慢慢俾阿爺吸緊
當呢啲利益都冇埋你覺得阿爺之後會點對反中亂港嘅香港人?
唔好以為聽聽話話做港豬就安全

唔岩聽歡迎負評
冚家鏟 有交稅蝗乜春
你留係香港交稅就真係資助恐怖分子啦
你咪繼續幻想佢地無後悔
唔走囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞