[開放式關係中]

617 回覆
192 Like 21 Dislike
無諗過會咁完,不過又好似完得幾妙,其實唔係所有嘢都需要一個ending,或者一個看似未完代續,仍然不停探索嘅方向就係故事最好嘅結局
【開放式關係】正式完結

今次用淡淡然的手法紀錄一些在都市生活中的人。愛情、職場、個人發展等都是每個人生活上必經的事,當中會有迷茫、猶豫、不安、期盼和失落。世事往往不盡人意,有時候越想得到卻離目標越遠,放下執著和強求,可能有意外的收穫。

樓主特別喜歡夜晚在後樓梯和陽台抽煙的場口,有一種與現實世界的抽離感,有一些說話或感受往往不能從正常渠道說出口。但是抽煙的時候就忽然有了開口的契機,或者透過煙將內心的情感抒發出來。

樓主是一個夜鬼,自小就喜歡無人夜晚,特別喜歡深夜時分躲在窗簾後,貼著玻璃觀看深夜無人的街道。馬路上無車、無人、無列車行駛的路軌,但紅綠燈、街燈依舊運作,街上燈火通明,卻一個人都沒有,這種感覺太奇妙。

樓主不自然就將這些場面寫在故事當中,而禮樂特別多出現這些場口。因為樓主總覺得禮樂是這種人,喜歡自己一個獨處,懂得享受無人之境的人。

樓主在寫最後一章前,重新閱讀自己寫的篇章,會覺得自己寫得不夠流暢,劇情推展得比較慢或著兜圈。不知道大家又覺得如何呢?

原本計劃的結局和現在的有小小不一樣,但下筆後反而覺得現在的結局才最符合這個故事。不需要戲劇性的劇情,淡然但不失個中的溫度。

希望大家喜歡樓主的今次的故事。
多謝大家支持。
也請大家多多支持陳立正的作品。
正啊 最鍾意睇呢啲故
好有 feel
箭術—除了瞄準箭靶的視力,支撐軀體的雙腳,拉動弓弦的背肌外,還有心靈上的澄明。

心中澄明,箭無虛發。

「嘎…」拉開弦線。

瞄準器與箭靶重疊前的幾秒,幾乎整段人生在腦海中閃過。

「啪!」

…射失了。

因為我腦海中閃過的,只有那個既近又遠的身影;她就在一牆之隔外,她就在只有2.1米寬的走廊外,她就在…我家的斜對面。

「抆箭。」老板放下他手上的弓和我一起走向箭靶拔回箭矢,6箭之中竟然有3箭射失於0分的空白位置上,完全不是我的發揮。

「心不在焉啊。」老板向我說,「掛住邊個女仔?」

「你…點知…」沒想到光靠箭矢老板就能讀我心,我低頭地說。

「男人一係錢一係女人喇。」老板笑著拔下自己全部命中靶心的箭矢。

陳立正.完全新作

這是一個兩難的決擇。

我與她自幼稚園中班開始認識。

那又怎樣

甚至曾經兩家人一起去旅行,大概已如家人一樣了解彼此。

不,你不了解

我喜歡她,我喜歡她,我真的很喜歡她。

但我知道表白一但失敗的話,就連這樣親近如家人的關係就會失去。

所以我停步了。

停下來。

停留於,滿足於「青梅竹馬」的日常之中。

再不停下來……我真的不想被你討厭

但是來到今天,我覺得自己已經有資格站到起跑線上,而且她身邊也…有了能屬於我的位置!

雖說被那兩個臭小子狠狠地指著鼻子來恥笑,說著——

《最難追嘅女一定係青梅竹馬》

作者:陳立正

5月中旬連載開始,本故有互動元素

感謝常眠批准賣廣告

大家記得大大支持陳立正吖

樓主都買下廣告先
樓主Facebook
https://www.facebook.com/profile.php?id=100074464987542
樓主著手準備緊寫影評
樓主
喺你開始寫呢個故嘅頭幾日我已經開始睇
呢個亦都係第一個我live咗都會記得隔日撳入嚟追嘅post
雖然看似唔係好多人追緊呢個故 但你都好俾心機寫晒佢冇斷尾 欣賞你
多謝你個故陪咗我幾個月
期待你下一個故 加油
絲打努力捱埋呢排
之後開新故追
絲打加油
今年DSE 係比較慘
無得返學,小左好多珍貴的回憶
不過都可以係一種鍛鍊
加油
平常心就可以

多謝巴打
努力咗 唔祈望有相應回報就假嘅
但我會努力的
禮樂無著落
有無其他人物嘅外傳
呀wing 呀翹 個啲
禮樂一個人都唔錯呀
做創作的人搵到屬於自己的靈感女神好難得
女友(靈感)
So sad 禮樂
個故好正
Oh shit

呢個都完埋
無知有幾多係DSE 考生
不過樓主都想同考生打打氣

致DSE考生

相信大家經歷左好多事
因為疫情,大家好多時候只係係屋企上堂
無咩機會返學校
可能會覺得自己的準備不足
但係沒野係完全準備
你認為自己準備不足,其實你隔離個個都係

考試只是人生一場小小的考試
經歷過,回頭望過去都係小事
平常心面對就可以
放鬆心情

DSE加油

考完就由得它,千祈唔好再諗番轉頭
(個時我連自己最後選左邊條答都唔記得左)

Hello 大家好
好耐無見
樓主係Facebook出左影評,講《死因無可疑》
大家有興趣可以去樓主Facebook支持下
https://www.facebook.com/profile.php?id=100074464987542

戲院開番樓主有時間都會去睇戲,如果有合適的戲都會寫下影評

上個水

樓主構思緊新故,但係仲係初步階段
時間合適會推出
追蹤左
等你
呢個故真係好好睇
多謝哂樓主

-近況-

唔好意思
樓主最近狀況不佳
集中力好差
也搵唔番寫故的感覺
新故無咩進展

擱筆左一段時間休息都無改善
但係覺得再係咁都唔係辦法
依家會試下寫短故,睇下會唔會有番感覺

-買廣告時間-

陳立正黎緊會有新故
希望大家可以多多支持
敬請期待

敬請期待
禮樂 終於有時間追返晒~
合作again??
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞