麻煩大陸有樓既既入一入嚟

1001 回覆
26 Like 178 Dislike
萬料話收我深圳1.5萬平方既地

廠地?點計法

之前見有廠叫放盤6000一平

咁咪9000萬

應該度度唔同
6000一平應該算好平?

學校 加 廠房,中國政府好似規定在塊做教學用途
其實仲傾緊萬科傾緊,佢地提議起個超級學校.....

冇得賠樓 咁老虎蟹都要傾個好價錢

學校 加 廠房,中國政府好似規定在塊做教學用途
其實仲傾緊萬科傾緊,佢地提議起個超級學校.....

冇得賠樓 咁老虎蟹都要傾個好價錢

好好咁同佢計清條數

可以睇下香港買咩樓啦
基京 係咪年尾拆?
聽講已經比緊搬遷費
我鄕下龍崗坪山講左成十年,起馬路、話起大學城、真係徵地啦,已經量屋啦,但話外國人(香港人)會少一半、同埋人地賠屋有459平方、外國人(香港人)得賠150平方,好唔公平、有冇其他地方都係咁架?
基京 係咪年尾拆?
聽講已經比緊搬遷費

你邊到鄉下俾京基收?
我鄕下龍崗坪山講左成十年,起馬路、話起大學城、真係徵地啦,已經量屋啦,但話外國人(香港人)會少一半、同埋人地賠屋有459平方、外國人(香港人)得賠150平方,好唔公平、有冇其他地方都係咁架?

唔係, 佢搵你笨柒,唔好簽除非佢肯賠埋另外一半俾你。

集體地太公分豬肉有得分咪偷笑
如果各自巳佔左地起左樓 咁就擁有者係香港人係唔會影響賠多或少

唔係, 佢搵你笨柒,唔好簽除非佢肯賠埋另外一半俾你。

我阿媽寶安觀蘭松園以前有人唔簽比人斷水斷電、今次我老豆呢到坪山係政府收、好多人都係咁講話少一半有多、可能唔止

如果各自巳佔左地起左樓 咁就擁有者係香港人係唔會影響賠多或少

自己地黎、起左廿幾年,三層半、大約200平方

原村民是指公安机关登记在册(原特区内截止1993年1月1日、原特区外截止2003年10月29日)并参加本村劳动分红的农村集体经济组织成员)。根据《<深圳市人民代表大会常务委员会关于农村城市化历史遗留违法建筑的处理决定>试点实施办法》,华侨及港、澳、台同胞,或者原符合原村民的规定,因升学、就业、婚嫁、服兵役等原因户籍已迁国内其他地方的,对位于其原籍所在原农村集体经济组织范围内所建历史遗留违法建筑进行处理时,仍适用原村民相关规定。

深圳市人民政府令(第261号)《深圳市人民代表大会常务委员会关于农村城市化历史遗留违法建筑的处理决定》试点实施办法

第十二条 历史遗留违法建筑管理人,是受历史遗留违法建筑当事人书面委托管理历史遗留违法建筑的主体。
  原农村集体经济组织及其继受单位,由区政府或者区政府委托街道办事处(含新区设立的办事处,下同)认定。
  原村民、“一户一栋”原则中的“一户”,按照《深圳市原村民非商品住宅建设暂行办法》(深府〔2006〕105号)第四条规定确定。0000
  第十三条 本实施办法有关原村民所建住宅类历史遗留违法建筑的处理规定,仅适用于原村民在其原籍所在原农村集体经济组织范围内所建住宅类历史遗留违法建筑,或者在区政府、街道办事处在其原农村集体经济组织范围外安排用地上所建的住宅类历史遗留违法建筑。原村民所建超出前述范围所建的住宅类历史遗留违法建筑,适用本实施办法非原村民的相关处理规定。
  历史遗留违法建筑申报人为原籍在本市的华侨及港、澳、台同胞,或者原符合本实施办法第十二条第三款规定,因升学、就业、婚嫁、服兵役等原因户籍已迁国内其他地方的,对在其原籍所在原农村集体经济组织范围内所建的历史遗留违法建筑进行处理时,仍适用原村民相关处理规定。

原村民是指公安机关登记在册(原特区内截止1993年1月1日、原特区外截止2003年10月29日)并参加本村劳动分红的农村集体经济组织成员)。根据《<深圳市人民代表大会常务委员会关于农村城市化历史遗留违法建筑的处理决定>试点实施办法》,华侨及港、澳、台同胞,或者原符合原村民的规定,因升学、就业、婚嫁、服兵役等原因户籍已迁国内其他地方的,对位于其原籍所在原农村集体经济组织范围内所建历史遗留违法建筑进行处理时,仍适用原村民相关规定。

深圳市人民政府令(第261号)《深圳市人民代表大会常务委员会关于农村城市化历史遗留违法建筑的处理决定》试点实施办法

第十二条 历史遗留违法建筑管理人,是受历史遗留违法建筑当事人书面委托管理历史遗留违法建筑的主体。
  原农村集体经济组织及其继受单位,由区政府或者区政府委托街道办事处(含新区设立的办事处,下同)认定。
  原村民、“一户一栋”原则中的“一户”,按照《深圳市原村民非商品住宅建设暂行办法》(深府〔2006〕105号)第四条规定确定。0000
  第十三条 本实施办法有关原村民所建住宅类历史遗留违法建筑的处理规定,仅适用于原村民在其原籍所在原农村集体经济组织范围内所建住宅类历史遗留违法建筑,或者在区政府、街道办事处在其原农村集体经济组织范围外安排用地上所建的住宅类历史遗留违法建筑。原村民所建超出前述范围所建的住宅类历史遗留违法建筑,适用本实施办法非原村民的相关处理规定。
  历史遗留违法建筑申报人为原籍在本市的华侨及港、澳、台同胞,或者原符合本实施办法第十二条第三款规定,因升学、就业、婚嫁、服兵役等原因户籍已迁国内其他地方的,对在其原籍所在原农村集体经济组织范围内所建的历史遗留违法建筑进行处理时,仍适用原村民相关处理规定。

嘩,勁呀師兄,其實有冇其他地方都有我咁既情況呀?因為親戚話龍崗政府貼哂公告

嘩,勁呀師兄,其實有冇其他地方都有我咁既情況呀?因為親戚話龍崗政府貼哂公告

其實我阿媽唔知有冇講錯,可能係話外地人
基京 係咪年尾拆?
聽講已經比緊搬遷費

你邊到鄉下俾京基收?

寶安 大劇院附近
就1001要開(2)lu
基京 係咪年尾拆?
聽講已經比緊搬遷費

你邊到鄉下俾京基收?

寶安 大劇院附近

正喎向西鄉 係正前海附近未來十年慢慢數銀紙啦
http://toutiao.szhome.com/detail/261241.html?fromyituapp=1

水圍都要舊改 村民真係要發達喇
大陸收租係咪一向偏低?
原來家人間廠無做,收緊一個月4萬蚊左右
可唔可以憑些推算該等物業既價值?
大陸收租係咪一向偏低?

大陸收租係咪一向偏低?

我上網都搵唔到資料
唔該巴打先
大陸收租係咪一向偏低?

所以賠到樓之後最好賣哂佢拎錢落香港掃樓,值租好多。但點拎咁大筆落嚟又係難題。
埋尾先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞