數據證明mirror當道、廣東歌樂壇已死

642 回覆
1859 Like 144 Dislike
應該係要話 邊撚個鏡迷有講過係鏡救香港樂壇
你話佢救曬,唔岩;話佢冇份救,更加係錯
成班都淨係活在自己0/1世界
真係想搵銀買msft nvda啦仲aapl
個餅大咗,老星仲要市佔下降咗,相對韓國市場d二三線同cctvb果堆係香港更加無肉食

當中mirror係領頭羊,所以係咁俾人狙
又輸
我覺得係chill club 救返
今年真係有好多平時冇聽廣東歌既朋友聽返
有人一齊討論返感覺很好
以事論事je
林家謙啲拍子同旋律咁有個人風格都叫典型老土
講真林家謙啲歌令我開始揀曲聽歌
之前聽廣東歌都只係聽詞
琴日開Spotify頭50

發現變咗好多垃圾

以前應該鬼佬歌居多

講真幾好聽都冇用

你望吓個閪樣油頭粉面成條人妖咁

更好聽都唔想聽啦
起碼逼到tvb重視番勁歌金曲。。。。幾日
冇錯好多新歌,但係樂壇都係病入膏肓
明明有咁多新的歌手有咁多好嘅新歌
但係比最冇實力嘅mirror一組人割左50強嘅一半
今日割五成,明日?

唔反對mirror有幾首唔錯,但係單論歌一定唔會佔到個榜嘅一半
其實聽廣東歌既人唔會用spotify
因為最唔齊廣東歌就係spotify
spotify 既數據只不過係以前聽開韓/歐美既人轉左聽mirror
兒登真理
好多人用YouTube 睇返chill club 精華
帶動到班人去留意返果個歌手作品 / 其他廣東歌
咁播背景音樂都有分播得多與少 data已經話到比你聽 呢啲就係熱播
你講話做背景音樂 咁隻隻歌都會有機會做背景音樂
唔存在只係播林家謙就背景音樂 陳奕迅就真係仔細聽嘅情況
本身聽廣東歌既人都唔會用spotify
上面大半都係kpop 轉mirror 用戶

老實講單論歌嘅話5-10首上榜應該都有嘅,但係20幾首真係多L謝鏡粉出征
D人口味都變左
之前joey 果個YouTube 薛丁格d 貓 mini concert
擺左兩星期都係得200k 唔夠
其實唱得幾好聽
不過立場真係幾勁

諗到Spotify數據做到分析

不過估唔到Spotify咁大方放晒啲嘢俾人用

香港最折墮嘅時候 香港樂壇突然復活
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞