數據證明mirror當道、廣東歌樂壇已死

642 回覆
1859 Like 144 Dislike
係啊 十年前年年投單春都有
講開band 又返去果個問題 你唱 indie 無問題
但唔好眼紅人地MK band 唱 pop 野 MK 口水歌紅
mirror個AK唱得越嚟越掂喎
起碼陳奕迅唱歌好過呢班感冒兒童
又陳奕迅
人哋叫單春啊
推,係聽多左廣東歌既
接讓棒都唔明
反去讀幼稚園
係紅嗰班賺夠,想落退嚟做其他嘢,出現真空期
啲公司想搵下一個明星去繼續吸水,咁嗰期有乜勁人/靚仔咪上位囉

有幾難明
推,MeWe
#有廣東歌就唔會有世界末日

I want you to join my group on MeWe: https://mewe.com/join/cantopop

係啦 全世界都係靠接棒上位 得你mirror唔係 係憑佢地歌神級既唱功實力 仲有舞王級既唱跳
https://www.youtube.com/watch?v=kpPWfIJ698I
感冒得反鏡班人講 真正live 自己都未聽過啦
又俾人帶風向
講真,今年開始playlist del咗好多廣東舊歌
有新歌聽已經唔想聽舊歌
九唔搭八
聽風氣有乜問題
唔通我聽開classical
又去笑啲聽pop嘅係聽風氣唔識樂理唔係聽音樂?
即係保特係咪靠時勢上位啫
成日話mirror唱歌難聽唔值得紅其實了唔了解香港樂壇 幾十年嚟都唔少歌手靠樣靠包裝甚至兩樣都冇靠關係靠pr上位架啦
當年嘅4大天王,張學友唱得,郭富城跳得加靚仔,黎明靚仔,劉德華唔知有咩咁出眾,歌舞樣冇樣掂,做戲來來去去一個演繹方法,咪又係靠pr吹佢勤力呀乖仔呀吹到做天王
亦都唔少有實力但係冇乜觀眾緣或者公司冇心冇資源捧嘅玩一兩年收皮,講到係鏡仔做成咁,其實根本香港人追星不嬲都係咁
有無諗過係串流越普級 而且apple music咁平
點都會多左人聽歌 而本地人唔多唔少都會揀下廣東歌聽
用緊3個串流平台 我就完全未完整聽過一首mirror 喇
你擺明借刀想人踩多mirror一腳
叻仔
家駒一早就話香港冇樂壇,只有娛樂圈
呢個真
自己聽下先啦 傻閪
可唔可以upload埋個excel

有數想計
不過我都明好多人諗法
自己鐘意的歌手 近兩年 商場show + 廣告方面輸mirror 咁多
一定唔開心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞