數據證明mirror當道、廣東歌樂壇已死

642 回覆
1859 Like 144 Dislike
留下來的人咁高質先得19..
屌你 講一句野都可以諗到咁多 你真係勁
第二條友回佢 係講鏡紅多啲人聽返廣東歌 你都諗到鏡帶到其他歌手紅 都俾你諗到 你唔做哲學家 真係哂曬
我冇話唔關事 我係屌緊你點睇到鏡帶起其他人紅啊
鏡紅令人聽多啲廣東歌 點睇到帶起其他紅
鏡狗死開啦
2021條list淨係聽過時間的初衷
依家講緊係反鏡撚話mirror整死香港樂壇,但數據顯示mirror冇整死樂壇
冇講過話mirror搞返生樂壇
點都好,我唔係成日聽K pop,但我有時睇youtube或者節目
聽到佢地唱慢歌既live都認同佢地絕大部分係有實力
只係我唔岩聽咁解
又或者淨係用以前香港果隻要求去比
班鏡唱功最多只係好過當年Cookies DD既級別...佢地爆得咁快都係因為19年社運啫

睇返數據,佢地出道左都無紅
最多都係得人識姜B
係手足日日去cctvb同佢D廣告商洗版洗到好多公司都唔敢用tvb同奶共人先彈起左班鏡
我工作接觸唔少大公司,當年19年真係唔少marketing同PR都話怕左用tvb同親中星
最有力證據就係果時cctvb廣告黃金時段得3款,其他全部都係講返tvb節目既廣告

大約2020年頭班鏡咪彈起
真係有keep住成個社運,無理由唔知班鏡係政治風上位,正如193係靠吊153上位一樣
而家比班咁既鏡做左樂壇主流,可悲既唔只係音樂層面
可悲更加係手足入去坐,班鏡就收成
我好樂意見到樂壇有新力軍
但唔係由班鏡"做晒"「樂壇」主流囉

連唱live都走晒音既...去做偶像我唔理你啊
去跳舞我都覺得OK
但唱歌wor?走晒音喎?竟然做埋樂壇主流????唔係啊...

成件事咪等於黃翠如突然套套戲都係佢
最後仲做埋影后...
AK唱歌咁好,啲資源比AL搶哂
所以早兩年有人反juno同kay
真係笑死人
嗰啲兒登真係以為做廣東歌有大錢賺
Mcu vs dc
先經典
咁開到演唱會夠咁上下觀眾都賺架
咁講,外國追K-pop既人對比起香港追K-pop了解深好多
香港有部分追K-pop既人真係當潮流,除左班idol唔會點識其他人
所以話有班原本追K-pop既人走去追返本土鏡狗,其實對香港K-pop圈都唔係一件壞事
Well said
高投入高風險嚟
出ig post賺廣告費就易,演唱會都幾辛苦
咁正 有得聽rb live
佢做廣東歌咪聽
真心唔覺得班鏡係因為社運彈起
最多話係多左人留意返本地野
因為唔睇TVB所以睇viu
所以睇造星呢啲新節目

但有人講到因為撐手足然後黃絲豬當mirror係後生仔係手足
或者有人覺得睇mirror = 反共
然後mirror食社運水收成
就真係多左

如果只係因為多左人關注本地野而令mirror紅,拉埋去手足到講又多左
mirror食社運水 ???

Beyond 隻 海闊天空 先係第一代社運歌
收版稅都收死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞