數據證明mirror當道、廣東歌樂壇已死

642 回覆
1859 Like 144 Dislike
老實講,鏡成立一週年(2019)前後,根本冇人理呢理友。只係19年開始本土意識覺醒,佢先咁啱食正條水紅到
佢唔係住大埔咩
我唔明大家反對緊啲乜

大家係咪忘記咗許賢點樣支持勇武手足?

咁都唔算足夠嘅理由去支持佢哋咩?

佢哋條條片都有message喺後面
幫緊香港人, 企我哋嗰邊, 返緊中共

係自己人呀! 明唔明呀?

叱吒豪一兩個獎畀佢哋有咩問題呢?
幾時講返Rose Ma啫你
啲數據睇到 關mirror 咩事 ?
我都想講twins,cookie都係咁
但當年佢地係偶像派,唔係以唱歌為主既「樂壇」主流
果時已經叫做香港無樂壇,只有娛樂圈...

我欣賞鏡係本土,但同樣唔該花少少時間去練下歌
而唔係靠風氣霸佔左樂壇
咁同當年tvb封殺歌手,吳若希走撚晒音都瘋狂拎獎有咩分別?
我本身已經唔太想拉埋政治
香港人依幾年情緒好波動想搵心靈寄託好合理

但就係一班盲粉就出現
Mirror做乜都OK,合理
其他人做少少就批鬥既現象

二汶上tvb,吊
supper moment有上街,照吊
阿澤有KFC Sponsor又吊

但Mirror賣美心,匯豐,麥記,幫政府站台
但咁叫賺藍賺黃????本地文化人???
拉闊唱到走9晒音都OK???
話晒舊歌老土又OK??????
我吊佢地老母啦,不過我係吊班盲粉啊
岩岩先炒返起個壇 咁快已死
Indie撚好鍾意自命清高睇唔起聽pop或者主流野嘅人如果有隊indie上到大台 剛開始會打晒jj prove自己啲taste is so good
世人終於都開始好似佢本人咁有taste
到再紅啲周街都聽嗰時就會開始話咩「寧願佢唔好咁紅」「感覺變質了」見咁多人鍾意跟住又唔鍾意 搵過另一隊偏門既j 然後話世人鍾意嗰隊係垃圾
見到ivy so又有廣告接
有咩理由一個參賽者連個比賽都未完
獎又未攞就已經做緊KOL既工作?

呢個現象就係香港人做成
日日吹奏ivy so 咁撚普通都紅到
佢依家呢個階段就係以前你地吹奏193啦
香港依家已經變到吹奏就會紅既現象
完全係港豬無獨立思維既特徵
場運動之後 香港人就係變左咁反智
你有無睇2020個list架屌你 仲係度自high 19年覺醒 全個世界都因為你香港變
好歌不再 用懶音歌復辟
Jace

唔推薦陳蕾,有啲悶
Anson Kong咪練好左咯
層主潛左水
無留意ivy so 唔知佢普唔普通
但古今中外做明星就係靠多fans 多人吹棒先出到名㗎啦 有乜撚野問題關香港人咩事 你都on99
最佳例子一定係justin bierber 佢出道嗰陣比人反到仆街 覺得佢無料無資格女人聲 咁又點?咪又要靠佢啲死忠力棒
有人氣有市場 話撚知你有冇實力咩
你覺得人哋垃圾 唔代表無人欣賞
Anson lo我都覺得好柒 整容樣, 試當真首歌直頭on99
咁又點? 但佢哋多fans 係事實
你覺得吹棒咁容易 唔見你搵人一齊吹棒下其他人?
MC J FUNG 小肥 陳柏宇 連登仔夠吹棒過啦 又唔見佢哋好紅?
個標題咩料
無新人 = 樂壇已死
新人紅咗 = 壟斷樂壇 樂壇已死

其實有連登仔做聽眾 樂壇做咩都死
連登仔如果係活在90年代
一定會話: 四大天王壟斷樂壇 樂壇已死
我都駁唔到,冇聽歌好耐
自從羅文梅艷芳張國榮黃霑.... 死咗
甄妮關正傑葉倩文徐小鳳鄭少秋...退休
已經好耐冇留意歌壇概況
屌你老尾p牌狗
要反都查下資料啦
做乜9
你講緊姜容?
點睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞