數據證明mirror當道、廣東歌樂壇已死

642 回覆
1859 Like 144 Dislike
講到尾你都係想拉落viu/mirror到姐
死賤種
人哋咁中肯講完一句你又要拉返落全民造星
唔講以為林家謙serrini dear jane係全民造星出身
你講嚟講去咪又係淨係講到mc mike
死全家啦打手
證明咩?證明香港人係聽風氣,唔係聽歌囉
人聽佢又聽
就係咁簡單
真正做音樂既,唱得既,有幾多真係紅?林奕匡?陳栢宇?仲有好多唱得比mirror好聽都無人理,就係一味跟風去聽某D兩

再黎就係玩膠,彈首"走先啦"爆紅都好過好似林奕匡依D努力咁多年都唔知有無一首"走先啦"既商業效用
再黎講mirror
一班靠公關既藝人,好心唔好話自己係歌手,唱live真係連以前cctvb出黎撈果班穩過佢
以前拉闊係一個有實力既上既音樂會
但我聽到留下來的人聽到喊左...係走撚晒音既人都可以走上去唱
仲要一班打手話好好聽...dllm

本身睇住mirror打沉cctvb我係好爽
但見佢地唱歌越黎越唔得
一味拍廣告仲要紅底藍底

根本就係香港人追唔到外國星所以搵班人當神拜
咪就係,搞到我呢啲haters唔知點兜好
班鏡粉口講話支持香港樂壇
口講話比年輕人機會
實際上根本縱容Mirror當道
諗番起 個首無人之境曲同編都係極之平庸既眼訓歌

呢首歌真係100%靠歌詞食正疫情下孤獨FEEL先跑出喎
呢個真 kolor由law of 14嗰排一路都儲左好多fans 到到19年開始本土思潮重左咁多又再多啲人發覺kolor呢類嘅歌一直都好擁抱本土所以佢先再爆多下可以完全話係唔關鏡事
利申:由天地會開始聽
你呢啲就好似嗰啲第一次聽完mla就話主流band歌係垃圾嘅獨醒撚
事實係鏡紅令大家聽多左廣東歌
依句吹到咁撚大
唔可以同時間出現就直接將兩者related 因為仲有其他因素影響 包括社會問題
咁又唔得
咁又唔得

屌你老母啦連登仔 傻閪
咩mla
我好簡單從熱度去睇
你唔聽覺得垃圾無問題
市場熱度已經解釋左邊個帶熱個氣氛 無乜好拗

不如你問下點解鋪天蓋地既唔係你聽果d歌手
無話你聽果d對樂壇無貢獻
邊個係領頭羊答案好明顯咁解
你入去spotify禁N年前香港既數據全部都係外文歌當道
廣東歌個base大左同聽本地歌既聽眾多左關係大啲囉
https://charts.spotify.com/charts/overview/global
i mean本身就聽廣東歌既用戶過檔去spotify
其實呢啲數據證明唔到啲咩架喎 同時出現唔代表係因果關係 亦唔代表關晒鏡事
鏡撚心目中嘅百花齊放係鏡錯16個做晒最受歡迎男歌手
鏡撚嗰種自大膨脹真係心比天高
老實講真係有獨立歌手同brand好聽
但啲人走去聽唔識唱歌嘅人
完全睇唔透係享受音樂定享受潮流
林家謙 serrini MC都係靠鏡先紅到啦擺明 冇mirror出現邊有人理佢地
下 eason hins 古巨基紅又係靠時勢?
on9 人地靠既係實力啊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞