數據證明mirror當道、廣東歌樂壇已死

642 回覆
1859 Like 144 Dislike
日日樂壇已死果班有冇聽廣東話歌都成問題啦
咁多佢地既人反鏡 如果果班人有聽歌有投票 叱咤都唔會咁多mirror啦
唔聽唔投 出黎結果唔鐘意又話樂壇已死 成班垃圾
因為鏡紅>去睇造星>睇viu>睇埋viu其他節目>睇chill club>聽到好多新認識嘅歌手>聽返廣東歌
夠清楚未?
當然唔係話全部人睇viu都係因為造星(起碼有一半係因為tvb
但你無可否認好多人都係差唔多呢個路線 因為viu先認識到更多香港歌手
而viu引流最強嘅一定係鏡
根本就係有人太著緊個一直以黎有問題嘅頒獎禮
mirror冇輸、廣東歌都冇輸,只係商台贏姐
似係你柒先喎 條友講鏡紅令大家聽多左廣東歌
你就講鏡帶紅其他人 閱讀理解拎u 周圍同人講
鏡紅令大家聽多左廣東歌?
有咩證據?

不嬲一隊野紅
就係令人聽多d個隊野
我未聽過話一隊野紅
會令其他音樂單位一齊紅

以前張國榮同撚伯一齊紅
都唔會話是但一個帶紅另一個
陳奕迅紅都冇話帶紅過d咩野
只係會出現冇對手既情況

事實係社會環境令香港人更需要本土音樂去支持自己心靈

除非你證明到而家新增既廣東歌聽眾係來自mirror fan base又或者因mirror而聽其他

唔係既話
唔該唔好將d功勞入哂落mirror班垃圾度

我身邊聽其他廣東歌既人
基本上9成以上都唔係mirror fans
而mirror fans亦唔多覺會聽mirror以外既廣東歌
因為鏡紅>去睇造星>睇viu>睇埋viu其他節目>睇chill club>聽到好多新認識嘅歌手>聽返廣東歌
夠清楚未?
當然唔係話全部人睇viu都係因為造星(起碼有一半係因為tvb
但你無可否認好多人都係差唔多呢個路線 因為viu先認識到更多香港歌手
而viu引流最強嘅一定係鏡

呢個推論有咩數據支持
定你覺得係咁
聽新歌有咩問題
有d人覺得上次chill club 佢攞獎時的態度唔係幾禮貌,班fans 都覺得佢可能唔係幾想攞獎,都冇積極投。
呢個推論套入腥夢傳奇都得
南韓:YG SM JYP BH
香港:TVB Jade JSG J2
問題就係
只係你自己選擇唔聽
最多可以話 香港樂壇我當佢已成

留意番啦
其實我都系因為mirror首百老匯式快歌先去itunes 買黎聽
唔搵d當紅嘅野反下點顯得我地連燈仔眾人皆醉我獨醒呀
其實有開app 聽開歌就知
上兩年排名都係韓國歌華語歌多
但今年排名成板都係廣東歌
title已經on9,mirror出現先多左人聽廣東哥,成班鏡仔今年獨立出左幾多首歌,究竟你知唔知
可以
唔系咩叫百花齊放
(一台獨大絕無可能形成呢種生態循環)
所以踩港撚咪唔開心囉
成版都唔係韓狗大陸歌
如果場比賽係有問題既,咁仲值唔值得去重視?
得乜鬼 勁歌金曲變返5分鐘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞