數據證明mirror當道、廣東歌樂壇已死

642 回覆
1859 Like 144 Dislike
比較 2020 與 2021 年 Spotify 香港播放數據,不難發現有兩點顯著分別。一是廣東歌「回歸」— 2020 年這個平台廣東歌播放次數,一直佔總數約四成。但由 2021 年 1 月 1 日起,這比例持續攀升,四、五月升至五成,而下半年更維持約六成。
曾打入每日播放排行榜頭 200 名的廣東歌,2020 年有 328 首,2021 年增至 480 首。

除了愈來愈傾向聽本地音樂,香港樂迷聽的廣東歌亦愈來愈新。2020 年全年累計播放次數最高的 50 首廣東歌中,有 17 首是有十年或以上歷史的作品,例如張國榮《追》(1994)、《有心人》(1996),以及陳奕迅、容祖兒、楊千嬅於千禧年代初推出的《單車》、《明年今日》、《心淡》、《可惜我是水瓶座》、《歲月如歌》。
至於 2021 年,累計播放次數最高的 50 首廣東歌,只有三首來自十年前,2019 年或以後才推出的作品更佔了足足 43 首。
這反映一點:2021 年,香港樂迷明顯更緊貼樂壇,更熱衷聽著新歌。

source:
https://www.thestandnews.com/interactive/%E8%87%B3%E5%B0%91%E6%9C%89%E6%AD%8C6-%E6%95%B8%E6%93%9A%E6%95%85%E4%BA%8B%E5%B4%A9%E5%A3%9E%E4%B8%80%E5%B9%B4%E9%99%AA%E4%BC%B4%E9%A6%99%E6%B8%AF%E4%BA%BA%E7%9A%84%E6%98%AF%E4%BB%80%E9%BA%BC%E6%AD%8C

睇埋2020 年度播放50強,filter走歐美韓國語歌後,廣東歌既排名。成堆舊歌,楊容eason d 廿年舊歌都係大家主要食糧之一

然後睇番2021年排名,做多步幫你拎走埋mirror啦

成班盲撚見唔見到咩分別呀,2021除左張敬軒既春秋(2010年)稍為舊d,全部新歌,然後又話樂壇已死,真係屌你老母
馬爻口吾到
樓主擺哂數據出黎想迫死啲haters?
自己唔聽咪當佢死咗
有咩問題
無人駁數據

之後又番去講感覺,d人去曬聽垃圾歌,壟斷曬,樂壇已死啦
根本19年之後 香港人就更加關注本土文化
好多本土音樂人都慢慢彈起 林家謙 serrini等等
鏡只係食正呢個時勢先紅到 佢地係洪流其中一員而已
啲鏡迷講到 因為鏡拯救咗成個樂壇咁 先有人聽廣東歌咁
利申:由細到大 聽廣東歌
認真,樂壇有樂好多單位唔同類型既歌,唔like mirror咪聽下mc 林家謙 rubberband 囉,香港人都唔聽廣東歌就真係好可惜
數據上睇,鏡只係今年新勢力得益者之一。又無乜證據證明鏡救既,如果話救,我會話係全民造星救左,好多新勢力都來自個show, 包括黎緊既女團
mirror因素可能有影響 但最大原因應該都係武肺同19
特別武肺少咗旅行出街同其他娛樂 又WFH 係多咗聽歌時間
本土思潮有好大影響啦
老老實實
廣東歌都沉咗好多年啦
今時今日捧mirror都好過過韓星
當初搞造星就係想捧一隊新嘅人出黎
今時今日捧起咗又要扯返人落黎

依加出面又開返懷念林峰啲post
係咪要過多十年
大家調返轉先慨嘆香港復興追星現象
好過追支那星
陣間又會有一大堆人入黎話邊條友from支那,係支那星架啦

隔離post就大把來自香港既,係香港成名既走撚曬去支那啦
我覺得今時今日仲留係香港,做廣東歌既都值得支持
我淨係聽過呼吸有害同櫻花樹下
呢堆歌下年重係度先同我講啦
睇得出,班友靜雞雞負皮左就算
下年又變番容陳楊d萬年舊歌就真係仆得街
而家都仆得街啦 係咁先喇都叫歌證明香港人只配食屎
女乜鳩團 39歲追夢就可以入圍
鮑組參加可能入圍
連燈仔不願面對
同美國d 左膠一樣
你貼數據d人都繼續睇唔倒
繼續推佢嘅agenda
就係香港樂壇已死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞