數據證明mirror當道、廣東歌樂壇已死

642 回覆
1859 Like 144 Dislike
聽黃明志既廣東歌仲多

本土既真係唔好聽
武肺WFH主要都係20年,但都仲係一堆舊歌
本土應該先係最大因素,簡單啲講係年輕人放棄左上一代
講到尾 結論就係
成堆兒登反社會人格既廢物逢紅必反
其實最關心最留意mirror咪就係嗰班連登仔
成日開post幫人拎focus 又問點解佢哋咁紅

利申返先 我自己唔鍾意mirror 聽返自己鍾意嘅歌咪算
呢一兩年有睇開indie band show都知道真係多咗好多人 以前唔會爆嘅indie 歌手同band 而家有啲甚至加埋場都係爆
我覺得唔係因為大家多左留意廣東歌,而係近年啲廣東歌真係好聽左好多
Sam Hui
其實屌嚟屌去有咩謂,你屌得嘅人一定唔會聽呢啲歌
pro本地歌曲diss本地歌曲太過火,我都係會反感
我係唔會因為語言而特登去了解某啲歌,好聽就聽,唔好聽咪唔聽
而家太過於抑舊揚新,貶低外國歌抬高本地音樂,盲撐到有啲反感
做咗二等公民幾耐
姜濤話要傳承舊廣東歌 但啲人剩係focus喺佢之前覺得啲歌老土
個post都見到大把人屌柒佢 就知道仲喺連登講理性真係bullshit
咁又唔係既
廣納百川先有容奶大既
睇下你對歌曲既定義係追求藝術造詣
定係還是追求大眾傳播口味
只可以講係百貨應百客姐

以前王菀之啲歌我都唔識欣賞
但係又有人話呢啲先係藝術
搞到有一排我都唔識分了
佢上年掃曬獎,chillclub唔識講野,比連登反到上天
而家佛系唔撚爭獎啦
下年d人唔聽mirror都未必會聽返廣東話歌

你地個姜b仲要加多口話d歌老土

D後生仔遲d可能去哂聽大陸

事實證明mirror冇推動到廣東歌
高質post
未來見、乜鳩呼吸有害、是但求其愛、dear Jane MK歌,一望就見到過半數都係2020之前

鏡狗真係好得閒
仲有Chill Club
林峯都吹奏個班 除咗tvb狗之外 應該冇人同意
Foul 9左la 仲39
可能唔係
出面網上街上廣告
Youtube view數 播放覆蓋範圍
全部都係幻覺黎
而連登就係世界既全部
已經冇放mirror入去 都屈人鏡狗
其實mirror 只係一班廣告KOL
遲啲棒女團 睇下佢地又反唔反
我就話佢地實唔反 反而日鳩日係度開po話想中出佢地 又奶人對腳乜乜柒柒
其實點先為止聽左?
有時戴住耳筒聽歌真係好似背景音樂咁, 部機播哂成帶就以為我聽左, 計落play rate, 但事實係我做緊自己野, 冇聽過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞