[音樂人自白] 經費有限 今次淪落到拍咸片做 MV...

516 回覆
75 Like 602 Dislike
我一向唔係edm fans,但我返工有d同事好中意聽,一日播2-3粒鐘youtube mix/ playlist,坦白講,樓主呢堆歌嘅旋律太悶,我同事播果d playlist入面起碼有8成歌好聽過你,可惜我唔係特別鍾意聽,無去記住歌手/歌名,但起碼人地d歌會令我有印象。

就咁聽你講野,覺得你本末倒置左,你為左做一首紅嘅歌而去研究寫咩題材嘅詞配乜野mv,咁樣出發好易失去獨特性,而家你作為音樂人,創作應該係由你個心出發,唔係根據你了解嘅潮流去開始製造一首歌,未有料自己出書嘅作家,就係報紙雜誌嘅編輯限制佢嘅題材,到佢有料嘅時候就係佢自己出書,佢寫佢自己想寫嘅野,樓主既然你覺得自己係有料嘅,就唔好諗多餘野,諗吓自己真正嘅心係想寫咩歌先,後面嘅一切(宣傳/mv)只係用黎配合你嘅主體作品,最緊要有好歌聽先,後面先各樣堆砌上去配合令佢更好。
最鍾意睇音樂撚同藝術撚成副身家扔落海追夢之後收皮個樣
睇100次都唔厭
感情用事既人自己累死自己
其實真係唔緊要
但你唔係係度咁樣講俾人知自己點點點囉
其實冇錢玩都唔緊要

但我覺得樓豬想行alan walker條路 不如睇下人地係點起家 唔好下下都賴公屋公屋公屋

「沃克生於英格蘭北安普頓,兩歲時與挪威籍母親和英國籍父親搬到挪威卑爾根。在數位時代中長大,沃克開始對電腦感興趣,後來被編程和平面設計吸引。他沒有任何音樂背景,只依靠觀看 YouTube 影片自學。從2011年便開始學習及嘗試製作音樂,他用筆記型電腦做了30至40首歌。

2012年,沃克找到了義大利的唱片騎師 David Whistle(以前稱為DJ Ness),並向他學習製作音樂,並使用了為初學者而設的編曲軟體 FL Studio。同年,他開始將自己所創作的音樂上傳到YouTube頻道和 SoundCloud 頁面,在網上的評價幫助下,他的音樂受到了音樂品牌的注目。」

From wiki

人地本身唔識音樂 但自學後再拜師
我唔知樓豬造一首歌都花盡畢生力氣
之前係拜邊個師
其實網上都有好多source 好多人可以學
你都去到烏克蘭南非揾人collaborate
咁點解唔試下跟下唔同人學嘢先
甚或同唔同人夾嚟做
唔一定要自己一腳踢晒 搞到一塌糊塗
然後又話冇人欣賞自己
何必呢

Kurt Schneider以前係讀yale math
但都係同個frd少少地玩下 玩玩下同唔同人夾
先愈做愈大
雖然人地不斷都係做cover 但都有唔同新嘅arrangement
Hit rate不知幾高
唔好又賴人地讀yale實好有米先搞到
人地真係做到d嘢出嚟 然後先慢慢揾到人一齊做大去 而唔係一開始就勁大想頭
一嚟就整勁多嘢 然後兩秒就大嗌自己懷材不遇
咁呢個我認同
睇完成篇都唔知你想點
呢到係討論區 我表示我好享受樓主分享既內容都有問題?
同意,第一首烏克蘭係ok,之後電音無研究所以唔評論。

我覺得係要喺營銷上做好啲,仲有多啲學習,放眼世界唔係問題,但獨立作品第一樣係要搵到自己嘅中心思想先。同商業作品有人畀主題同目標唔同,獨立作品第一就係要自己定義創作核心。

我知踏出第一步已經好難,接受評語再改進,然後繼續堅持夢想真係一樣唔易嘅事,加油啦。
把聲咁撚清 清淡個清 好唔入耳
其實你打字出啲post唔係叫春係到話自己好慘洗好多錢,都可能有人支持你
你啲歌真係好一般,一聽落就好似啲公廁電音咁,洗咁多錢去拍MV,不如出國進修下音樂好過
你嘅態度係想出名唔係想做好音樂,咁樣永遠唔會成功,好自為之啦
謝謝。聽咗一兩首,都幾有趣 有創意嘅 ( 相比樓主嚟講 )
佢有條新片update件事 算down to the earth
( 都係相比樓主嚟講 )
有惡有善啦,但始終人唔鍾意人自己追追下夢又怨呢樣嗰樣。

等於你會反感一個女仔明明著晒晚禮服化晒妝,但係就癱喺地板吸鴉片咁。
阿爾克馬爾
Kevin Penkin先啱
一首歌好聽,冇mv 都大把人聽,樓主既歌,好坦白講,就係唔好聽,而且一啲都唔入腦
係 你個人有問題
簡單講
樓主想放負+Sell煽情+呃view
假膠都咁認真
但係佢地on99咁輸哂d錢同埋青春個抑鬱樣真係好撚正喎

幾有夢想覺得自己幾有才華諗哂自己出名之後會點
但係現實就好似黨既鐵拳咁貫穿佢地既銀行戶口同無數青春
我諗起佢地望住身邊既正常人個個戶口都有積蓄 有份穩定既工作慢慢發展人生果陣 佢地就廿到尾三十乜鳩都無
將果個絕望樣整成張海報 分分鐘多views過佢地d垃圾創作
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞