[音樂人自白] 經費有限 今次淪落到拍咸片做 MV...

516 回覆
75 Like 602 Dislike
reported
viu tv 咁大間電視台都燒左3 年錢先捱到mirror 出名
8萬整個mv

明明你係搞音樂 搞錯左個目標 投資錯誤
其實香港都有好多想發展影片製作 動畫 既人

或者可以試下合作下 可能仲有發展潛力

加上冇人會睇你背後做咗咩 又幾努力點點

大家只係會睇你出到咩成績 現實就係咁

好多人或者有天份 或者有後天努力

但未必識市場需要d咩
笑死小學數都錯乖乖地去入筷子啦
樓主根本冇好反省自己,
將自己嘅失敗賴落個世界嘅錯,社會嘅錯。
做唔到,又唔諗吓係咪你自己做唔好先會咁。

整個幾首歌就要生要死,
好冇意思講自己做音樂。

你儲下錢,聽多啲音樂先講作歌啦,
你個幾首嘢,真係好撚行,
做音樂唔係放曬啲音拼好啲詞順耳叫作歌,

你與其扔上嚟呃view,
不如檢核下點解你會搞成咁,
檢討下係咪自己問題。

你話你係音樂人,
你知唔知香港有幾撚多人比你更努力,
出更多歌拍更多嘢,
啲嘢比你好好撚多咁係到奮鬥緊,

佢哋都好覺得艱難,
但都冇你搞到個世界欠咗你咁,

唔係唔俾你叫春,但你做好撚你自己先叫啦唔該,
啲嘢柒撚到咁係到叫慘,柒架嘛。
你聽多啲歌學多啲嘢再講啦,
Mv根本唔撚係要拍到你咁先有人睇,
自己眼淺又唔識反省。
樓豬,千其唔好聽連登仔講
主流鬼佬絕對唔會睇歌詞意境,想搵食就唔好走歪路
整電音都講成本 ?
我整 pop 野又要錄四大件又要錄vocal 都未出聲啦
啲野得嘅就有人聽架啦
家陣個撚個都話自己係EDM Producer
算啦
佢心理扭曲到顛
唔撚抵得人地堅持追夢
自己擇左踏實啲既生活方式
就自然好希望人地最後失敗收場
先顯得自己冇錯,高明
睇到人地努力大半輩都係好僚倒
而佢踏踏實實囤積到啲財富先有心理安慰
下下要相比黎搵自己定位
小朋友性格,好驚人地最後成功
跳出佢生活方式既概念
人地有人地生活方式,唔開心放上網叫下春
唔鐘意既咪串下佢唔夠料,啲歌真係唔得咪由佢
個個人都有自己生活方式架啦
但係呢條友係9秒9出黎落石
講自己最鐘意睇到樓主呢啲人

鐘意睇到啲傻仔追夢
失敗收場呢個畫面好睇過哂佢地既作品

口撚賤到
好似話幾十萬人睇係因為個女星
樓豬出錢請個女星都用左幾十萬
一個view 點都冇一蚊
支持你繼續創作
但係講真無論音樂 編排 歌詞 MV都覺得好罐頭好舊
似Youtuber/拍廣告用來墊底或商場/洗手間loop嗰類背景音樂
唔好sell慘sell辛苦 一直諗住點紅去玩音樂啦
係度講一定俾人插既
多謝巴打分享
好多人都唔知音樂人既背後辛酸
講得好中
d歌勁似streamer去廁所afk嗰陣較volume 10%播既歌
放係第二個場景都只係為左比d人un下fing下頭keep住唔好太悶既歌
真係賤到仆街
睇到我呆咗
好想知佢現實咩人
anway完未
現實應該係社會失敗者 想人地慘過佢

唔係點搵到心理平衡點
雖然in general你講得冇錯
但上面其實好多高質素、有深度嘅批評
我講得唔清楚 我係指條父權撚 唔係樓主
講得好準
雖然支持你繼續創作
但你繼續套公式寫呢啲無character嘅edm,仲要追住邊啲hit嚟寫,完全係創作人大忌
更何況依家根本唔興edm,成個榜都trap同80s復興synth pop
你都話你自己係負面嘅人,不如寫返啲啱你自己嘅歌,話唔定仲有啲人做fans
呢個世界就算講電音都唔止去club嗰啲edm,可以係idm synthpop synthwave indietronica etc N種可能,何必局限自己
想像唔到你喺現實係一個點嘅人
我係講緊樓主………….
句說話無認同或唔認同你
我係話樓主要賭身家咁玩真係唔緊要
但唔好係度喊苦喊忽又負能量又呢樣個樣感性撚咁話俾人知自己點點點………
……………………
音樂都未做好就揼8皮拍條老土到仆街嘅mv
重要喺度叫春都唔反思下個問題喺邊
乜撚嘢叫冇mv無人聽 都on99
樓主出完post之後無上過水?
唔知以為成個連登逼迫你咁行
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞