[音樂人自白] 經費有限 今次淪落到拍咸片做 MV...

516 回覆
75 Like 602 Dislike
If 0.003美金 = 0.0004港幣,

求8萬蚊港紙 = ? 美金

有冇數學家可以解答
聽完 其實無d人屌到咁一文不值 可能因為你寫d野個頹態度太引人屌你
我覺得running幾好 d 聲都ok 起碼聽落係專業
不過無乜character就真 同埋d詞真係無乜意思 發掘下自己內心世界會好d
但有邊個會好似佢咁講野
搞清楚啲人屌佢乜野先啦
傻閪駁唔到
八爺同ayase出道前浸左好多年啦

樓主又冇人地咁有才華,又玻璃心
建議你睇下人地訪問睇返人地由受挫折想放棄到最後成功既心路歷程,改變左自己心態先
仲有就係要搵到自己既風格

的確有時候成功係需要一d運氣/際遇
但更多既係自己本身要夠實力

難聽講句 樓主d歌真心勁普通
一係就努力學多d野 一係就直接放棄唔做
驚你遲早兩頭唔到岸成世乞食
連登仔最憎人追夢
佢哋會好似啲死老嘢問點解你唔正正經經搵扮工
然後返工做奴隸閪下閪下上黎圍爐鬥慘先得
香港幾細人地國家幾大先
坦白講句香港歌手大把都係睇利益市場做人
唔出主流歌邊夠人競爭

你搵全部都係唱pop嘅producer無返咁多名氣名堂邊個得閒理 加埋個政治環境 個歌手肯經理人都唔肯啦

老實講依家咁多producer
好多都係公司studio捱成十年八載先可以出頭 香港咁細可以出幾多個martin garrix marshmallow alan walker姐
好惡咩?佢講事實姐
我覺得樓主收返啲覺得自己懷才不遇既文字 會多好多鼓勵
依家俾人既感覺係 我俾撚左八皮野呀 你班友點都俾啲view我 如果唔係你哋係廢老唔支持素人
你咪成功搵左TL囉
佢自己都知佢江郎才盡但又唔諗下自己無料憑乜叫人show佢 明明咁多方法行 係都要覺得自己懷才不遇全世界都睇唔起佢咁

俾佢出多啲都係罐頭嚟架啦依個世界有一個alan walker夠加喇真心
我鐘意電音 你出左咩歌?
係啊 所以一定要拍片屌番啲fans
咁先夠rock
一個咁自我睇到自己咁高又感情用事既人
點會覺得需要做好公關
佢只會覺得你係應該要捧佢
佢係應該要出名
搞清楚啲人屌佢追夢定屌佢態度先
諗下
仲要講埋啲咩「順帶一提」又公屋出身 窮 八萬好痛 屌 大佬 十幾歲都明咩叫食得鹹魚抵得渴啦 喊撚使要人屌醒嘛?
我屌佢老母佢咩事呀
Exactly
十幾歲後生仔都明咩叫食得鹹魚抵得渴
唔係唔俾你呻
但唔撚係咁樣態度 大佬你已經好似求人聽你咁架啦
都仲要死要面咁講到係自己唔好彩 係自己窮出身唔好 係度賴 而唔係不斷諗到底邊度出問題
事實上就係依個樂壇大染缸競爭太大
下下都罐頭無自己創新一面真係好難行
要罐頭我聽返依家出名producer出嘅pop唔好咩?講真成功依樣野係留俾有準備有實力嘅人 唔得咪諗下創作方向 揀得要行要成為主流 失敗咗就要再不斷改風格自我增值架啦 反觀返有幾個dj啲風格係無改過無變過先出到名

佢辛酸人地都一樣咁辛酸
不如睇下出曬名果班日日都有大班人話佢地悶
但每一首歌每一次播放我地音樂人收得果0.003美金, 即係0.0004港幣, 慘過乞衣

唔明有乜好屌
依家你係咪唔明串流個玩法
你估仲係以後買cd咁咩

好似你咁講 只要你首歌好聽 有1m人聽已經有400蚊
你估一首歌聽一次 你仲要已經好有遠見咁話自己放棄做廣東歌
本土音樂班人咪慘過非洲乞食
0.0004美金=0.003港幣?
編真樂器就唔洗時間成本咩
利申:兩樣都識做
利申 我完全唔識音樂
但同造星一樣 我理得你咩理念 你出到嚟件野我唔鐘意就唔聽架啦
其實點解你為左滿足自己私慾
要講到全世界欠左你咁?
只係想出名賺錢唔好講到自己熱愛音樂啦
香港成千上萬個細路洗左十幾廿萬學樂器學音樂啦
係咪又要個個開個post 講?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞