[音樂人自白] 經費有限 今次淪落到拍咸片做 MV...

516 回覆
75 Like 602 Dislike
Jazz guitar

以前玩過big band , small group

去過jazz party 劈

愈彈愈起勁愈彈愈窮

玩得jazz 預左
真呀 之前有留意開napa cabbage
出咁多歌都係得一兩首多人講
佢keep住困自己係同一個方向創作係無用
自己好彩係外國有人賞識下就咁快要屌返香港無人搵小氣到
你講緊既音樂,全部都係玩緊marketing
包括David guetta, alan walker

先唔講歐美,你亞洲人入唔到中國電音圈,88rising基本上都無知名度
入唔到人地個圈都唔使旨意賺錢
音樂同拍mv都好講品味
樓主都係build番自己個個人美學先
你咪話我小心眼 話自己唔鐘意做廣東歌
我覺得係佢睇到香港市場無得做先美其名話自己唔鐘意
同埋我唔明 你做英文歌咪做 又要話到無fd jm9
聽左幾首 只能夠講
好罐頭歌呀巴打
真心睇唔透講到自己千里馬咁但又唔知佢行得慢過人十幾廿拍 又唔跟貼個trend走 無市場講到好似係人地無taste咁樣大佬呀唔好咁癲啦唔做你伯樂都要俾你屌 老奉咩講真
好憎呢d 人
又要自嘲 又要自悲
又要覺得眾人皆醉
笑撚死
樓主係到冇人安慰,仲要比人屌
之後冇上過水

成幾篇文睇完,就覺得樓主根本係好自我中心
又想威想賺到錢,但又包裝到冇人睇,包裝到自己好真咁,但其實就係想要錢,音樂只係賺錢工具
有做下訪問,但係自己講假野
點會令人信服,仲話生態係咁
唔鐘意音樂就躝啦
mv都唔洗睇,廢事比樓主賺多0.0004hkd
加油

做創作見最多人 一沉百踩
又一個感性撚廢人
連大家屌緊乜都未撚諗得明
講左咁耐
佢到現家都係未識計 0.003usd=幾多港紙
真呀屌 我係公司見到你啲歌同出面主流出名嘅無分別我做咩要額外掟多舊錢出嚟養你投資你 又唔知你江郎才盡未又唔知啲audiance會唔會接受你啲普通罐頭

姐係咁我都唔想踩佢 我都聽咗佢幾首歌
老實講係無亮點不如佢自我增值下
得閒去chill下攞靈感先
講句加油就變感性廢人
頂,想撳正評篤錯咗負評
佢自己都話無貨交,乾哂
每首都好似夾硬要做岀黎咁
唔係源自於靈感既,點會好聽
所以點解咁罐頭就係因為唔係來自於自己創意
根本唔係音樂
下 你無料無人buy你啲pieces就係nothing嚟架啦創作藝術咪又係消費品嚟都係要靠marketing 可以有幾高尚呀?無人欣賞你就只會係件一文不值
所以我話佢感性撚
好似創作就可以忽視一切世間萬物咁
走先 支持大家吊撚死樓主
我仲以為係後生仔
走咩姐
樓主可能靠你撐住
好多人都知創作好難又貴㗎
啲電視新聞報道成日話一套戲幾成功幾成功,但係背後有幾多獨立創作人攞咗勁多錢出嚟拍套戲,到最後都係寂寂無名,甚至蝕到入肉?大把啦
冇咁嘅覺悟就唔好攞嚟做事業,業餘算啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞