[音樂人自白] 經費有限 今次淪落到拍咸片做 MV...

516 回覆
75 Like 602 Dislike
樓主,學返好的數就會開心返

其實係計錯數啫,唔係少錢

試下計返啱佢
同是窮丁創作者 幫你推
樓上唔好啫計數住 恥笑完煲正評咪算囉

好煩
上連登預左低質
真係。。。
d 歌詞全部行到爆
無意思
然後melody 聲又無新意。。。
個感覺係似twitch streamer d dmca free music咁
老實做創作好忌無identity同aim
商業宣傳
reported
整音樂就係燒錢
點樣搵得番,要回本,就係個問題

當然,如果你目標只係hit數
係燒某一個數去搏完就算
就係完全另一個approach
冇錢係咁架啦,我夢想係日日唔洗做添啦
都要有錢先得
睇到最後,原來係m記廣告黎既

btw,唱歌果把聲係樓主?
計唔掂條數所以收支唔平衡
佢走會睇人地hit咩再專登去寫人地想聽咩已經注定會失敗啦
其實啲詞真係cam
Zight = 揸兜
聽人講香港係要自己出去打工養音樂,音樂唔會養你
3首歌都倒模咁,個編曲一模一樣,當佢同一首歌唔同key都仲得,又冇記憶點

利申唔聽電音覺得好撚悶
係咪我睇唔明,成段話自己係窮鬼音樂製作人,但唔講自己音樂嘅思想同風格,淨係諗紅唔紅多唔多人click,為咗畫面靚而用外國model同海外取景,而唔係為事物同感情去譜曲,咁點會爆紅?

講真要拍片,香港都可以好平,額外增加成本去迎合你唔了解嘅市場,咁好似有啲本未倒置。

其實網上平台MV 除咗係女團同演唱會,好多人都係就咁係background播,你唔係本身有知名度,或者音樂上好得別,拍咗乜根本唔會有人care。

如果近代成功嘅音樂創作者你可以聽下Kevin Pinken,人哋係做到音樂包含故事,而且做商業作品(即使只係動畫配樂)亦唔馬虎。
幫巴打你推下
搵下youtuber la
咁佢哋係上tvb 果下俾人屌姐,冇人話佢音樂野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞