[音樂人自白] 經費有限 今次淪落到拍咸片做 MV...

516 回覆
75 Like 602 Dislike
樓主俾左幾多錢稿費頭條
得果兩首歌就搞埋曬D咁嘅野...
其實你心態好啲
起連登都揾倒人幫你免費唱
麥當娜都拍過咸片,算得乜!
做藝人一定要有家底
條友曲曲地想拗人唔抵得樓主追夢而唔係樓主廢
入左條片,支持左10秒
先唔講似唔似
但藝術呢味嘢
第一個做就潮
第二個做就型
第三個做就老土
仲要唔好講set咗個trend出嚟後
質素會因為多人參與而提高
最簡單Chuck berry 係rock and roll第一人
但你睇下而家rock and roll 已經發展到同佢d歌爭幾遠
喊緊

如果去酒吧/club聽到佢呢幾首歌
我會覺得間野好無品味 好撚trashy
Sorry 真係聽唔慣
其實ching 你冇個人肯幫你長期合作梗係要長期科水
如果你唔肯將首歌賣比大公司
又唔係自己落手拍MV
反而所有野outsource 哂又要落自己名
會唔會對自己太有自信
你拎首2011年既黎比較做乜撚野
而且呢首都唔算差
你都好撚野 第二條mv 講run
你就真係成條mv 都拍住個人run
收皮啦你 邊位啊
無人理你 唔係經費 唔係宣傳 唔係無人讚助
係你d野垃圾 無料呀
講到尾咪又係想痴連登人流
樓豬唔係第一個上連登分享嘅創作人,但樓豬一定係我見過畀人屌得最甘嗰位
我支持粉俠傳好撚過
Jm9
係有好多人屌佢計錯數 唔入流 難聽etc
但有好多比建議既comment(可能佢都覺得harsh)
由頭到尾都冇覆過人地comment
剩係放負 呻 好似全世界欠佢
真係想進步就唔好dump低d links同負 條油真係嘔心
我respect樓主 捱多一兩年先啦
係連登你當同老死咁吹水就注定觸礁
一黎有班人真係黑心(極少數,可能佔10%左右)
二黎就係而家有好多都好敏銳, 知你企圖想點, 知道你背後諗緊乜, 然後就會好直白講個人意見, 其實係好事黎, 你接受到既話會學好多野.
特別係香港係意識形態上係國際間算走得前個堆, 而家大家都係講心. 你睇serrini , 佢都係indie 人, 但點解佢咁得人鐘意, 因為佢唔扮野. 老老實實, 你係點既人, 而家呢個年代每個人都有智慧去分辨, 扮野係無意思. 老老實實咁做返自己就夠, 你想搵錢想紅既, 就係個套思維, 走去用indie 人個陣慘慘豬mode 去hard sell 自己, 就只會惹來反感
我觀察到既係咁多.
希望你會有成長, 因為老老實實, 你既行動力, 仲要可以出到去國際間同歌手合作, 係好難得, 算係好好成績, 唔好push 到咁盡, 不斷反思, 終有一日你會企到一個其他人望唔到既位置, 到時你就會明白一路以黎既辛苦係為左咩, 到時分享既又係另一個故事.
就好似Daft punk 佢出道都比人笑佢地Daft 咁, 比人笑係好事黎, 最緊要係你有無吸收到同有無個道氣去堅持
r到有名歌星唱你隻歌,唔夠一年有接近1M view仲想點?樓主開局已經好過其他人好多

利申:冇入去聽,最憎見人放負喺度呻
認真 差唔多百萬view已經好勁 唔係講笑
可能樓主追求既係
一晚1M views爆紅既感覺,
咁佢先會唔呻

咸片拍mv都唔係咩淪落呀其實,
你拍得好睇嘅話一定有人睇,
但要分清楚想捉人眼球
定係你真係想做音樂
Interesting story
同mirror 點解咁出名一樣原理
其實樓主要做既係改變心態同方向d歌唔差views數又唔差,咁都要屌票情緒勒索

定其實只係係連登開膠po賣廣告?

單春首lol歌上左一個月utube都係得800k樓主一個素人上一星期有300k,根本唔係差加油啦主觀覺得樓主d歌唔差
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞