[音樂人自白] 經費有限 今次淪落到拍咸片做 MV...

516 回覆
75 Like 602 Dislike
以下感受同創作好似比較大關係, 所以

放係創意台講吧。

小弟整電音的。

整音樂, 特別係整面向國際市場既電音, 真係燒銀紙。

用盡畢生知識同耐力整完一首歌, 你以為係結束, nono, 係痛苦既開始。

因為, 今時今日, 一首歌隨隨便便放上 Spotify, 係冇人聽的。

Spotify個CEO講過, 每一日, 全世界有60000首新歌放上 Spoify。

但每一首歌每一次播放我地音樂人收得果0.003美金, 即係0.0004港幣, 慘過乞衣。
係咁架啦
如果為錢去做 個回報率係極低
鬼叫自己唔鐘意廣東歌, 偏偏要行一條難行到冇朋友既路, 學人寫英文歌...

Anyway, 要吸引人流, 一定要拍 music video, 而且要好睇, 要吸客吸fans

係video 下面放條 Spotify link, 乞求聽眾老爺們入去聽歌

所以第一次呢, 就搵左烏克蘭

點解搵烏克蘭呢, 一個字, 平

我9吹過烏克蘭有feel, 夠灰暗

其實...最主要原因係夠平, 佢地人工低

https://www.youtube.com/watch?v=G0kbF11bKZA
0.003美金 = 0.0004港幣?
數都計錯,所以佢咁失敗
果0.003美金, 即係0.0004港幣

數學家
順帶一提, 上面燒左8萬蚊。

自爆一下, 我公屋出身的, 並非什麼富二代。

所以, 呢8萬確實都係, 幾肉痛的。

但回響又好似唔錯, 可能因為痴到女歌手名氣。

Btw, 呢首歌出街之後, 成日有人問, 我點樣搵到個迪士尼女歌手合作。

Instagram咋...

我比較鐘意外國音樂圈一點係, 佢地夠開放, 就算係一個素人搵佢地合作, 佢地都會回應。

唔似香港咁, 最近我整左隻世界和平既歌, 想搵2個歌手合唱 (即係連埋我3個 musician credits)

自己故鄉香港搵個香港藝人啦, IG messages, 電郵。

搵唔到。

全部冇回應。

圍牆高過紫禁城。
笑死 樓主駁唔到
整一首就用左一生精力
真既話你唔應該入呢行
意識流, 自膠, 我失敗
Anyway, 繼續負能量

上一首歌之後, 其實已經, 乾乾地塘

但係, 新歌又唔可以冇MV, 冇MV 搵鬼聽

跟住係Upwork 搵 director, 今次最平係南非

我訪問9吹過, 好中意果度景色, 所以選擇南非

其實, 次序倒轉的, 選好導演, 佢比我睇地方, 先知道原來南非都幾靚

主角, 專業跑手又係靠 social media搵的

一分錢都唔收

從此覺得南非人真係nice

https://www.youtube.com/watch?v=5dMPzyxfOUE
幾友嘢香港大把KOL做
呢首歌, 係個小失敗

唔知係咪因為太正路, 好多外國人話歌詞老套

有一段時間不斷聽英國究竟hit 緊咩歌, 不斷懷疑人生

我大膽總結係, 佢地呢刻電音既歌詞大多係唔守grammer規則既碎片形意識流情歌, 同愛與恨有關既感受

超出呢個範圍, 就要小心變成「老套」
咁如果你有profit
你會唔會比返啲人定當人condom先
Anyway, 上一首歌之後已經乾塘

但係, 新歌始終要有video吸聽眾

跟住又係Upwork 搵, 結果搵到個 Hans

呢個世界10個德國佬10個都叫Hans, 以為佢係德國人, 原來荷蘭的

冇經費, 即係場地都有限

我地經過深入討論, 得出一個結論, 就係要夠咸, 要18+

要賣肉

要唔著衫!!

但, 畢竟要係Youtube播, 要過審的

我同佢講, 唔著衫極有個限度

所以, 最終劇情係男唔著衫, 女既淨係戴bra...

https://www.youtube.com/watch?v=op5UZ0picqc
幾好笑 推下
以上就係一個潦倒音樂人既情況

雖然我寫d歌好正面, 但音樂人自己往往係...充滿負能量的

除左整歌, 佢地要自己搞埋發行, MV, social media, 而且要應付窮困既現實開支

冇錯, 我識得10個音樂人9個都係窮的...

所以d調查話音樂人係抑鬱高危群體, 唔係冇原因
0.003 usd 其實一啲都唔少,好聽既歌我日日都聽,唔好聽/悶 聽一次都嫌多
首歌有1m次已經有3000 usd,1m view 既歌youtube多到數唔哂

如果咁都做唔到,似係你問題多啲

椎名林禽啲歌我成日聽,有啲好聽仲要一日聽n次
會唔會諗下交畀人填詞?
樓豬問題係數底唔好
就咁聽咗你幾首歌 真係幾唔掂下…
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞