[音樂人自白] 經費有限 今次淪落到拍咸片做 MV...

516 回覆
75 Like 602 Dislike
唔啱聽嘅嘢你想唔想聽?
講真當交學費啦果8萬蚊嘅MV錢
呢啲片fit落任何一首歌度都得,冇咩故事可言。
拍番啲有深度嘅故事都唔洗呢個錢,從來唔係個MV拍得有幾靚,用咩女仔就包高hit rate。

呢個年頭或者一路而來,都係講緊你首歌/藝術作品嘅精神同意思,個故事感唔感動到人,但我聽完覺得感動唔到我。靚Mix靚mastering,好嘅編曲,好嘅Melody,溝到隻靚嘅Synth,好嘅詞係好基本,但呢啲只係你表達信息嘅一個媒介,一種渠道,我必須承認音樂上嘅美學都非常重要,但要突圍而出都要睇你係咪觸動人心,表達嘅信息有冇共鳴,係咪附合呢個時代。

而你用Commercial角度出發都係一種方法,但市場話左比你聽,你行錯左方向。

香港有好多音樂人/藝術人都用緊佢畢身精力同時間去創作,唔係得你一個努力,努力係基本嘢黎,不過我諗你都係唔聽人意見嘅音樂人黎架啦。
樓主現實一定係kam撚 話請食飯最後send PayMe code話夾返錢啲on9仔
點推論出
巴打可摸耳講多啲?
樓主 上網搵stock video未算
你個意識都好流下
整好件貨先 好似錄音咁一開似錄得差 之後點整色整水都唔會好聽 用多啲時間係個根本到好過啦 不過欣賞你有熱情
諗住去連登求安慰,想搵人認同自己,點知比人屌到深潛
係到諗其實大家唔同意,係咪都可以支持下樓主。
樓主應該好好咁睇下呢個cm

同埋如果唔太擅長作詞,
可以專心作歌賣melody

因為感覺樓主其實無寫詞嘅能力
啲詞真係幾假大空feel
真,仲有幾個玩音樂嘅人留言
標準日本歌style日文個音又好聽
留言都係英文多,日文挑英文市場好過英文挑機
你都未識打而家
Grammar
你既心態已經錯咗啦
音樂窮撚唔係唔玩得
但你要明白倖存者偏差係一定存在
其實用母語填詞已經難,
仲要用非母語……

如果堅持用英文
最好你作曲其他人填詞……
唔算
佢聲效都好唔一樣下

以前pop dan thology remix過
佢用呢首個background剪得幾好
咁youtube多外國人
多英文留言唔出奇

如果係twitter就會多日本人睇
我諗真係功力問題
我自己彈classical , acoustic, electric guitar
同埋琴

呢啲係難既
但係做首好聽既chord progression , melody 易過電音呢啲合成電子聲
怨婦咁囉
眾籌拍野都得架
問題係佢咁既性格
整啲嘢出嚟又唔係好聽
樓主出嚟面對未?
講埋啲歌聲
佢tune到好似5年前打機聽果啲ncs同nightcore咁仲要同background唔係好夾甚至乎覺得人聲幾無謂
唔開心咁整吓啲唔開心嘅電音抒發吓
加油。
其實好多歌都係因為詞好中先hit
啱音又有意思嘅歌詞
中一句就夠

以前失戀真係聽到啲好中嘅歌詞
會成日聽番首歌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞