[音樂人自白] 經費有限 今次淪落到拍咸片做 MV...

516 回覆
75 Like 602 Dislike
做音樂學人講懷才不懷 唔紅嘅人大撚把啦 你啲views已經算係咁 最撚慘就係你嘅創作根本冇晒character
樓主個MV睇完一次無興趣

第一次聽美波呢個人, 即時訂閱+入坑聽哂佢D MV
點解會咁

https://www.youtube.com/watch?v=jb4ybTQwcdw
咁呻兩句姐
連登日日大把人呻唔同嘢
睇完鼓勵下就算
而家9成post屌黎屌去真係睇到好多負能量
好似好耐之前已經有類似嘅post叫人入去聽下
佢唔係呻同呻兩句咁簡單
寫到成篇文咁長 又貼定mv link 留晒名俾人google佢係乜水咁真係呻2句咁簡單?
無勇氣嘅人,只會死守係絕對安全地方嘅人,呢種人仲應該係畏高嘅
原來我有聽過你首跑步歌,YouTube將佢放喺韓子亮啲歌隔離,個algorithm覺得你似佢

一個歌手會紅係因為佢與眾不同,同宜家有嘅一樣,咁點解我要轉嚟聽你?
係佢地紅咗,先有人跟機咁玩
你就倒轉嚟

如果真係又窮又恨紅,可以參考下tik tok歌手,雖然個app on9,但佢地紅得嚟mv又真係好平呢個係不爭事實
有啲直頭喺睡房拍,book場都慳返
佢地特別在用色大膽,風格騎呢,主題貼地

其實最重要係你想拍乜,有咗自己風格先
咸片呢???
搞WEB 3.0啦
明佢想宣傳但又講得唔好嘅...
追夢無問題,但追得夢就預左會咁慘先得架條路咁易行仲有人讀死書打牛工?叫得做夢就緊係難過登天啦,仲要講到香港人唔同佢合作就係無眼光咁
你講乜鳩啊真係抵嘅
佢依啲叫清高撚
三首歌d詞都尷尬到唔想再聽多次
先唔理佢嘅歌質素係點 其他嘢都錯晒啦 佢講到出口唔鐘意本地市場 但又走入連登話冇人賞識 明明啲views已經算唔錯啦
屌你老味
十年前niconico玩vocaloid 紅個班唔通個個都有錢仔咩
ryo, ayase, 米津玄師 有料咪紅到囉
其實你地係到尻屌有咩意思 針撚住一兩個位

下面有d comments就真係有建設性啦
講佢有咩位做得唔好 點改善 哂咗啲資源
建議佢搵啲本地既拍mv

好撚心你地啦 又話佢既野關你撚事
上面條友連續起勢咁追擊 唔撚關你事咁撚上心 咩居心
唔係個個都好似你地咁做港豬一世返工就好撚開心好撚滿足架
自己唔撚敢去走出comfort zone, 唔代表其他人要跟住你咁撚廢
佢係柒架 佢係哂錢傻仔呀 佢係做得唔好
但最少踏出第一步做緊喎
你呢?早啲瞓第朝返工啦

最睇唔過眼你呢啲典型港豬 見高拜見低踩
有夢想既人係香港都實比人打撚沉
白卡佬黎 唔撚鼓勵仲一定要踩撚死你
佢唔係咁樣態度同負撚樣
我會話支持
明未?諗下野 試下了解屌緊佢啲乜 同踩佢係兩回事
無難度嗎?
知唔知你放負 唔一定乞人憎
但放負得嚟俾人感覺唔誠懇
又唔尊重人 自我中心,咁就乞人憎

好似咩訪問時鳩吹自己鍾意南非
其實人地難得肯訪問吓你
你點解要鳩吹仲事後大大聲公開講出嚟
咁下次應該冇人想再訪問你
除非你繼續自己出錢搵請請記者

好心你 老實講自己要控制錢去追夢
咁有咩問題?誠懇少少對人唔得?

之後另一樣鳩吹就係你果句
特別面向國際嘅電音,好燒銀紙
講出嚟特別搏屌就真
乜錄真樂器嘅音樂唔燒錢?
玩古典 啲樂器唔燒錢?
反而你做啲音樂無特別燒錢
講嚟想呃邊個音樂人?
連唔係內行嘅人都覺得你嘅音樂好罐頭
但你聲稱係特別燒錢

最後想講你為興趣去玩音樂 整mv
玩藝術又為咗作品想帶出一啲訊息俾人

但搞搞吓你變咗諗點露肉 吸views
點同記者鳩吹
變咗乜都係為交功課 完成task咁
而且你交晒所有功課出嚟
只係話俾人知你個人好撚空洞
或者一係就係由你嘅放負文度
得知你好痛苦 好乾塘
就係得咁多 冇其他

既然你搞到咁 做嚟為乜?

我愈諗愈扯火專程返嚟屌柒你嘅
橋就我地諗 錢就佢賺
咪講撚咗佢有咩做唔好囉
洗唔撚洗出埋歌俾佢呀?
覺得自己懷才不遇之前
諗下自己幾多斤兩先
攞盆水出嚟照下自己個樣
問下自己係咪德不配位

無人屌佢行依條路on9呀
啲人屌佢心態差咋 on9仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞