[音樂人自白] 經費有限 今次淪落到拍咸片做 MV...

516 回覆
75 Like 602 Dislike
其實啲MV好 2013,14 年Avicii wake me up feel
$80000 budget, 香港都係差唔多姐,樓主不如係啲MV加番啲本土特色,樓主啲音樂都唔錯係爭個機會姐
開個 po 想人聽佢 d 歌結果大家幫佢 youtube 衝 dislike 數
首「係咁先啦」d 歌詞簡單又口語化但係真係好中
個 frd 聽完話以前出去玩/劈場真係「喂呀 唔係呀 喂呀 」咁走極都走唔到
其實頭兩首係合格
但有啲似YouTube上面啲EDM tutorial既 template

主要係樓主發言係完全冇左對音樂既熱誠
上面好多巴絲打其實係認真聽同分享感受
我諗樓主連睇都唔會睇
巴打呢個回覆好真誠
想同佢兌錢
MV唔好睇
歌唔好聽
詞聽唔到
送左幾個view 比你都算係咁
紅唔起有原因嘅
係連登賣慘唔會紅㗎
做音樂做到你咁唔開心不如唔好做啦
發完夢好醒啦
接受自己係失敗而唔係冇人睇到嘅成功
唔一定要本土特色嘅,有時我覺得創作要先搵主題,再基於主題去發揮,無本土原素唔緊要,最緊要係按主題,盡可能發揮自己,突破手上嘅限制(例如資源、音效來源、器材之類)。

其實商業作都係一樣,客戶畀特定主題,自己做個人風格去配搭出作品。如果手上得罐頭音效,就試下重新調下,再唔係自己拎網上軟件自己作同合成。電音我真係無咩研究,但我覺得創作上,除咗聽現代熱門,參考下經典都係需要。
屌你老味,自己想搵$,又唔比$人賺,南非人欠咗你
因為我自己都有行過音樂條路, 所以我都明白佢既掙扎位.
做人真誠最大回報係問心無愧, 然後就會活得好自在
我之前都有出歌,有1-2首反應真係幾好,有唔少人聽到會留comment 覺得有feel, 我已經好感動, 基本上已經覺得唔會再諗咩辛唔辛苦, 有無回報, 有無人識呢D野, 因為當真係touch 到人個陣, 就算只係一個人都好, 個種連繫, 比起追求無意義既數字真係有意義得多.
完全明白你心情 做音樂有passion 係最重要
我平時寫完歌多數比朋友聽only
佢地覺得ok我已經好開心
都係聽開日本歌
街外人表示唔識音樂製作流程
但相信好歌+好MV未必需要好高成本
喺度推下幾個
歌OK
View 數同樓主接近
低成本又好玩嘅MV

https://youtu.be/arSPpSto59g

https://youtu.be/DAWZruRHO-8

https://youtu.be/xtn_SmyT87s

https://youtu.be/e8j2ipFkvlI
唔收係人情 收係道理
你無老豆老母教架 你個人咁撚閪既?
個世界你架?
唔知以為唔收你錢係應份
仆街仔 你無被人面對面屌撚柒同做鳩你係你出世至咁唯一幸運既事你老母閪我講既
成個MV都好無聊,連帶覺得首歌都好悶

樓主自覺係個懷才不遇既音樂人,以為係差MV先無人聽佢啲歌,但最後原來有MV都draw唔到人去聽

有無諗過回歸初心,做好啲音樂先,唔好諗咁多其他野?
唔掂 早日轉行
單憑你話冇mv 冇人聽都知你作為一個音樂人係幾低質
轉行啦唔好影衰音樂人
好似睇打機Twitch個d罐頭音樂
Vocal Mixing 都未做好 CLIPPING好嚴重
個個都想紅你要自問自己D歌係咪好聽過好紅個D?Mixing有冇人地水準
聽完都唔係上面講到咁差姐
個音樂幾好聽..d 字夠淺白
屌你老母躝啦你
樓主都有幾首娘歌比大家聽下
你條傻閪有咩show到你有料
含撚啦
可能上黎求安慰
點知個個個講真話
Steve Aoki
見血
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞