[音樂人自白] 經費有限 今次淪落到拍咸片做 MV...

516 回覆
75 Like 602 Dislike
個beat搞唔掂….
唔知算唔算好flat
電音都可以好多變化
我幾中意zedd
佢會用人地國家傳統rhythm變電音
咪有意境囉
同埋都可以有好多effect

唔係吹奏kpop
但佢哋好多rhythm好相似
係搞arrangement+唔同聲效做到好似完全唔同
你都可以留意下

利申:外行
Jazz佬表示 加油

用音樂去搵錢

慘過你用幾年讀it , 金融 是但一科專科

再做上去

香港係咁嫁啦

外國都唔好得咁多

玩音樂 同用音樂去生活係兩件事來
大悲咒都好聽過樓主

利申,得閒會loop呢首歌
https://youtu.be/XM52n0oaPSM
樓主你出既歌有成幾十晚人睇喎,咁都冇錢收?
成個post最認同呢個comment
不過下次可以格行同埋試吓用標點符號
一開始以為係啲白卡仔發癲

Btw 樓主好似冇咩感情細胞 所有嘢都好機械
其實好多做電音嘅人都係咁
因為呢樣野同engine好類似
佢哋當左係一種程式
多過真係音樂
幾respect你,呢個industry 幾有趣但好似真係好難打
比少少建議可以即刻進步到既
用電音無論咩style都好追求層次同“乾淨”,即係Pad, lead ,bass 果d要明顯得黎,唔好好似係張紙板上面,要有返d距離
想像下佢地其實都係樂器,係一個空間裏邊佢地應該放係咩位,咁樣提升唔少
要做到咁既話就要精進下mixing mastering。因為佢地無絶對既啱同錯,所以要靠不斷咁亂試,將d歌mix十幾廿次完全唔同既,d pan左右亂fing,EQ試下overlap幾多先唔會炒埋一碟又融和到,亂塞d filter,每樣野既Reverb, compress, attack release試到自己好聽,己經可以提升好多
基本mixing mastering技巧想練得快可以抄下人地d。例如Avicii ,Marshmallow呢d簡單layer既歌,自己揼返d音出黎,再mix到同佢地一模一樣,咁就慢慢學到野
最後講句加油
做啲嘢只係叫唔業餘
但有冇諗過個世界有幾萬首一樣嘅電音
或者質素再好啲

係可以多view
因為啲人聽完覺得免費娛樂 幾好啦
60分啦like下先,跟住就next
又唔係聽完就俾你吸引做fans
咁你點會有咩收入?
唔係意識流 係數學差
聽咗”咸片”mv嗰首,成個feel好似廿幾年前好紅嗰隊aqua嘅歌咁,有陣老土感覺,你都識話日日上萬首新歌上Spotify,單靠咁嘅質素好難突圍搵到大錢喎

不過都同你講聲加油,有夢想有行動力值得支持下
好撚屌
樓主真係要聽下你講
乾淨真係好緊要
其次就係明顯
不過呢個只係層次上嘅嘢
Chord 同 melody先至係多人聽嘅因素
小明你啱
原來電音唔用chord寫melody一嚟就後期,長知識
你智力有問題?
又或者係天份問題
做翻平民打工咪算
啲mv就燒錢得嚟冇意義
一睇係歐美三線mv feel
出得愈多反而愈做cheap自己
而唔係提升緊自己個價值

仲有你覺得外國人鍾意睇烏克蘭景
定覺得香港個夜景配電音 正啲?
反而alan walker搵香港景拍mv喎
你就有先天優勢都唔用返
反而以為咁樣係面向世界
就燒錢拍埋啲咩烏克蘭 南非跑步景
俾返外國人睇
樓主只諗點樣先紅到
但又唔諗下人地紅係做緊d未有人做既野
紅既背後係represent緊一個潮流一個風格
但樓主淨係覺得抄個trend 就得
唔係話唔得 賽場揀係音樂就一定唔得
樓主去打工日日望下d 高層點樣做高層可能個思維岩佢多d
對電子嘢冇咩feel,樂器會feel到果種人性,姐係每次彈出嚟都唔會一樣,就好似睇show會想睇玩live band都唔想聽mmo,要聽mmo我聽返cd得啦
咁佢都係分享下姐 又唔洗咁撚惡死既
鍾意咪比個like 唔撚欣賞睇完咪尻就
巴打玩咩樂器
利申玩jazz
人地樓豬講錢講心機 你就同人研究音樂
利 認同
你係哩個論壇po
只會俾人當你係狗咁屌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞