[音樂人自白] 經費有限 今次淪落到拍咸片做 MV...

516 回覆
75 Like 602 Dislike
支持樓主嘅,見到人追夢直接當然鼓勵,幾多人打份牛工放棄自己想做嘅野,做自己鍾意做嘅野本身就需要好多勇氣,無必要踩。要討論批評就講圍繞返首歌同MV啦,心態差 關你撚事咩。

個個人笑啲詞唔掂,老土 尷尬依家聽廣東歌咩有幾多人聽EDM會在乎啲詞,個vibes夠正就得架啦。其實樓主填詞可以愈簡單愈好,唔需要唸點有深度或者表達啲咩。求其數幾首Calvin Harris嘅Summer ,Avicill 嘅Levels, Martin Garrix 嘅Animals.甚至係好多marshmello嘅歌 佢地嘅詞又寫成點啊,有無人會詬病佢地嘅詞先,我估放上連登都會比你地笑,
你講果幾位dj
齋講mix同啲layers都高樓主幾班啦
有無認真聽架根本樓主出啲歌重量不重質
都feel唔到有靈魂係入面
唔係下下齋講vibes就得架
修飾得唔好俾你起到個靚beat都無用啦
你唔講埋trends講埋mix?
呢度咁多巴打講真心說話又聽晒俾晒建議,樓主執到啦
我自己都睇晒個post
咁都唔順真係要學下做人
當然知上述幾位高過樓主幾十班啦我只係想表達EDM依種本質上係for 夜店娛樂 律動嘅音樂真係唔在乎填詞囉。而上面真係有好多巴絲叫佢比錢請個好啲嘅人寫詞 寫好啲 唔好咁老土etc

其實最重要係樓主要建立自己嘅獨特風格,好似alan walker 咁 就算電音界好多人笑佢唔掂,至少你一聽佢每一首歌 唔洗睇邊個作 都知道係屬於佢嘅作品
問題係樓主覺得依家啲view數關注度唔夠呀嘛想成為主流音樂呀嘛咪話緊佢無自己特式同埋首歌同佢想表達嘅主題唔夾囉
咁你知唔知YOUTUBE上面有90%以上的片都係唔過100VIEW?
片睇一次好少翻睇
但係歌/mv唔同,好聽既真係可以日日loop
我沒join spotify /apple music, 聽歌淨係靠youtube
首先同大家講句對唔住, 上星期五實在太負能量, 事緣有個project做做下halt左連尾數都冇。琴日個manager 良心發現好地地射左另一首歌比我做, 首期當尾數, 下一首歌MV經費應該係...解決到的

今晚花左成粒鐘有第一頁去到第20頁, 每一個留言都有睇

關於目標聽眾, 創作風格呢個問題, 我一直思考人生, 直到琴晚我比個manager關照, 有個少少既領悟。

作為producer, 我地需要討好既一來係本土(英國) 觀眾, 二來係唱片公司或者artist management公司班中層。要佢地認同你創作既風格, 佢地先會比個artist 同你合作, 先會射job比你接。

現階段, 只能妥協...

總之呢, 就一步一步行吧, 繼續前進。依家合作既雖然只係小明星, 希望有日可以同 Ed Sheeran Sam Smith 合作吧, 幫香港人爭下光。
鬼叫自己唔鐘意廣東歌, 偏偏要行一條難行到冇朋友既路, 學人寫英文歌...

你打完呢句自己有無打冷震???
Clipping即係咩
想學下野
大概係爆咪或者爆音 8-13秒vocal個D茲茲聲
注定俾人呃
聽到了…
題外話youtube 唔係會限制咗啲片嘅音量㗎咩?
即係佢去到某個peak就會將佢成首音量降低
但一般專業producer係點樣避過呢啲 令到自己條track大聲啲? Saturation?
主要Compression同MIX好所有track
可以download下其他同自己類似genre top artist歌做下reference
唔識音樂
加油啦
100views又誇張咗少少

Almost 90% of all uploaded YouTube videos will never reach 1,000 views
https://9to5google.com/2020/08/10/almost-90-of-all-uploaded-youtube-videos-will-never-reach-1000-views/
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞