[音樂人自白] 經費有限 今次淪落到拍咸片做 MV...

516 回覆
75 Like 602 Dislike
https://www.youtube.com/watch?v=VXJdG0elwSY&list=RD6wihAC4s6HU

呢啲先叫歌, 個MV唔使sexy一樣咁好睇
平心而論,你啲歌真係唔撚掂
add oil
我唔知你想曲線宣傳定點啦
但我都幾肯定所有成功嘅音樂人都行過你依條路
放大自己係窮撚 放大香港音樂人小圈子 唔會幫到你成功
做好件貨先啦 又或者認真諗吓你玩音樂究竟係為興趣定為賺錢 用興趣搵食唔係咁簡單
做廣東歌edm可能有得做
你睇JNY
但人地有創意同自己style
不過你又唔鍾意廣東歌

老實講
外國競爭仲大
你啲編曲又普通到不得了
如果想發圍真係要好好鑽研技術
同埋唔好跟風
人地marshmello又有錢?
你打左一大堆野去掩飾冇個人風格,冇眼光既事實
歌詞唔太重要,要hit冇咩人會理,但通常有幾句會令人好易記得
用既聲就算唔係行內人都聽得出係罐頭聲,冇咩點鑽研,見啱就用

你要諗諗自己既個人風格係咩,唔係淨係諗點賺錢
你知唔知香港藝人拍mv、化妝、set頭都係自己出嫁

所以點解成日新聞睇到邊個邊個自資拍mv既新聞
樓豬是咪覺得自己懷才不遇?

會唔會係d歌 冇乜特別似罐頭歌 之餘
D詞又怪怪地
聽左兩首 冇留心聽 但係d歌詞重覆性好似好高

做gym 飛highway會聽呢類歌
但係好聽過你既選擇好多
基本乘數都搞唔掂, 我真係唔知同你講咩好
安份守己打份工算啦
好多新會然
救命 我頂唔順佢個唱腔
同埋我懷疑樓豬係咪想行Alan Walker 路線
但係old school嘅walker
香港音樂搵食一定係kol路線
首先就算外國indie 音樂人搵食都係要瘋狂走tour
但香港無呢隻歌仔唱
咁唯有係kol賣廣告
而且tbh supper有少少係marketing錯誤
佢出show個價低到離譜
所以我記得d 中學 大學不斷call佢
我見到有啲歌都成九十八萬views wor都應該唔錯啦?

另外人聲真係好重要 你揀啲女把聲好老土

Mastering方面未夠完善 人聲有時好大 98萬views嗰條一開始隻鷹大叫又係太大聲 至少落返多少少reverb

完全明白你講嘅所有感受
不過你喺連登講就預咗俾人踩

有則改之無則加勉
電音一定難做 重點係熱潮已經過咗依家係整都r$b啦
欣賞你眼光放喺全世界 不過可以同你講係好難爆紅
唔係淨係你燒幾多錢咁簡單

例如你喺電台聽到一首歌 同 YouTube宣傳聽到一首歌
大家嘅觀感已經完全唔同

講到尾係要人幫
你呻完後
更加唔想聽你首歌
樓主一年做幾多首demo?
不如睇吓 $100 點樣拍個MV

https://youtu.be/n0A775Eyfkw
好難聽
想問下樓豬做一個project唔係有錢咩
除咗點擊之外個歌手都要出糧俾你
絶對同意,尤其係呢個世代,咁多方法去發表,如果真係好聽到飛起,唔會無人識,其實可能真係你啲歌唔夠好。
你都識講啲人都話你啲詞老土,你係一個nobody,曲詞編是旦一樣差你都唔駛諗可以紅到。

Sorry可能真係太直接,不過我諗做音樂可能應該掉返轉,唔好為市場或者諗住紅去做,用心做好首歌先諗其他嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞