[音樂人自白] 經費有限 今次淪落到拍咸片做 MV...

516 回覆
75 Like 602 Dislike
唔識 幫你推吓
弱智垃圾 抵死啦
一路怨天尤人一路宣傳自己mv
0.003美金等於0.0004港紙?
頭腦唔清晰就頭腦唔清晰啦,意識流
講真我淨係聽左你最多人聽果首,無咩特別
唔知點解覺得好似鞋鋪播D歌
i.e. 成日聽到 好普通 聽完都唔會記得

個人喜好第一>第二>第三
第三首個人唱得好難聽
淨係你個心態已經令我唔想聽你自己慢慢作啦都唔知你做咩又作commercial song又作得唔開心又要作仲要好似全部人欠左你要聽你啲歌聽到你回本咁
條路自己揀,仆街唔好喊
上黎叫春屌鬼咪即係趕客
不過出英文歌應該都唔太care連登仔鐘唔鐘意既
條友反社會人格 唔洗理佢
佢依家就係講到覺得人地係應該要回咁
有無歌聽下
音樂撚隊草隊大左
點解冇資源fans base又少,係會諗整mv唔係整多d歌大把出道既上晒水面既派台歌都未必整真心唔明你自己唔控制成本,諗啲鳩野仲可以怪天怪地怪人唔欣賞你專心做音樂啦歐美大把紅既dj rapper都係soundcloud度得聲就紅

local都唔得就話面向國際眼高手低好高騖遠唔講作品你心態都唔可取未開舖就諗上市?祝你好運啦諗住有投資就一定有回報咁個個做老闆

仲有樓主搞到其他人覺得玩音樂好庸俗市儈歌都未整好就要拍mv,人聲又要搵上晒水既藝人歌手,自己勢利想痴人名氣怪返人唔睬自己,音樂台大把巴絲改詞大把人唱自己睇唔起素人又想人睇起你呢個素人?
笑撚死
同埋其實我覺得佢本末倒置咗

只要首歌好聽
就算mv頹用電腦整lyrics video都多人聽

日本vocaloid 啲P咪又係低成本整歌
(除咗要俾錢買軟件樂器)
但首歌好聽都多views多人loop
例如呢首經典

https://youtu.be/VTqQ6ZgjpNk

好過你亂花錢整靚mv但首歌唔好聽
啲人睇完一次mv就唔會翻睇
根本就係曲線呃 like 呃點擊
又唔洗成team去搞 頂多最後mastering&mixing係拎比人汁姐

其實avicii早期未出level之後都係自己靠部notebook去整歌姐
martin garrix 直頭連後期都係佢自己整 因為佢唔鐘意人地mix完佢D歌就成個feel唔同晒

不過認真EDM真係難搞過本地香港 廣東歌多多聲 唔係講笑
怨你老母咩,一入黎成大陣怨氣
唔怪得你咁失敗Loser
懶係懷才不遇怨天尤人
我自己都係玩EDM 玩左半年左右
從來都唔諗住靠音樂去賺錢同埋搵食
對我黎講 玩音樂純粹係興趣同埋開心

感覺上樓主好似只係為左錢

大把人整歌整張圖就放上yt
又冇錢又要整mv乜乜物物
抵你窮啦
又唔洗成team去搞 頂多最後mastering&mixing係拎比人汁姐

其實avicii早期未出level之都係自己靠部notebook去整歌姐
martin garrix 直頭連製作後期都係佢自己整 因為佢唔鐘意人地mix完佢D歌就成個feel唔同晒

不過認真EDM真係難搞過本地香港 廣東歌多多聲 唔係講笑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞