[音樂人自白] 經費有限 今次淪落到拍咸片做 MV...

516 回覆
75 Like 602 Dislike
今時今日全部都可以喺即食production pack買返嚟

你同我跪低!我要你為呢句說話道歉
你掉轉咗個次序
佢哋係紅咗首歌先至可以成日俾人請佢出場
現實環境係有啲行業你唔係有錢人但又入行嘅話只有死路一條
我覺得你可以試下搵下Label
幫自己搵啲知名氣先
同埋而家興都係Future/Bass house或者Future bass
整呢啲genre應該會多人聽啲
希望見到樓主整到首爆紅既歌
個mv都幾有平時外國電音既元素
你可以試下搵193
連登仔任何方面都係呢個世界既頂尖
0.003美金, 即係0.0004港幣 ??
你數學攞F ?
好多嘢都唔容易做㗎
樂器考到演奏級之後出黎做到著名音樂家易咩
讀到上博士又容易咩
有心都要睇吓自己有冇資源同埋能力㗎
少咗一樣就係咁先,現實就係咁殘酷㗎啦
我自己就唔係好識嘅
但係佢講緊嘅係樓主個啲作品嗰個嘅形式喎
唔係指全部
咁本末倒置左
你想人聽你歌 但啲人入黎係想睇女
同埋完左冇必要show你個頭像
title都冇必要加你個名

另外 我記得之前有個人又係拍烏克蘭mv
最後加句 講到做mv好辛苦 奉勸人唔好入行
係咪你黎 揾唔返個post
你好似當左assignment黎做咁好似要好豐富樣樣滿足到依d通常會高分嘅喺學校角度黎講但你由頭到尾都無左自己 知唔知音樂係講鍾意 講陪伴 你係咪無聽開歌或者唔知人地聽歌為乜 簡單黎講就係你啲歌陪唔到人 你諗野咁機械咁鍾意塞哂所有元素當完成 你應該去做啲機械類工作 或者聽人支笛或者做幕後 你成個youtube channel同埋訪問淨係突顯到你行動力 剪接 財力 主動 PR 嘅實力 但係你係咪無發現自己根本唔撚鍾意音樂 你只係想有人識你 你已經成功左 move on去下個目標啦唔好嘥時間
fade it果啲一開始都唔係因為mv識佢 通常係啲youtube片用or有人整啲1小時playlist度見到 唔一定要靠mv嘅
唔好用spotify 用bandcamp啦ching
……
罐頭音樂
嚟嚟去去幾個tone
揸緊車無望screen
心諗點解個youtube廣告咁Q長
原來一早入咗片

歌詞又老尷
叫人堅持理想不要放棄
呢啲cliche乜你仲未厭?
係要寫到首歌成浸層壓式洗腦feel先安樂

MV情節on9
好明顯你唔識電影語言
條女受挫敗
你就真係close up個喊樣出嚟
一半時間係條女左望右望唔知想點
究竟你想表達惶惑未知嘅不安
定係鄉下仔出城蕩失路?
臨尾個鬍鬚佬擺明係色魔
一路拍片一路陰陰嘴笑
你又硬係要close up
仲要喺公園最暗角落請條女食包
想表示嘉許又係close up點頭足足成秒
畫公仔唔止畫出腸
仲畫埋入面舊屎

去到呢度最多話你功力未純
但你決定拍露肉片嚟呃view就真係要勞煩伯母
你做緊音樂架
所有嘢都係服務首音樂
音樂須要你露肉你先好露
而家好哋哋你叫條女除bra托柒咩
露得好睇都算
又要懶係用filter
成個場即時變咗淫窟

你兩段片我都睇咗幾次
係認真屌你
你下次比心機先做好音樂
然後學填詞
最後先搞MV
點解日本可以出到yoasobi 、永遠是深夜多好 、ADO呢啲勁嘢?

香港就要玩全民造星?
樓主開 po 咁多野講但係比人屌到潛入地核無覆過

利申 睇見 d 文都唔想 gum 入去聽
做音樂想人聽唔係賣個慘字囉大佬你又唔係做破地獄用既 edm
如果我無估錯樓主係輕度
由個post沉啦好嘛 根本係想借連登刷存在感刷view
整咗堆罐頭嘢講到懷才不遇咁叫晒春
純粹想紅 冇個人風格 講完
數都計撚錯 抵你咁柒廢
你唔出名係呢個世界既錯 sorly
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞