(真倉實戰) 信號投資第一期

455 回覆
31 Like 1 Dislike
7:3 由於我冇做深入backtest 如果20% 可能未等到賣出信號已經負現金 信號要求額外現金
因為有時可能隔2-3期才出現賣出信號

如果當期沒有賣出信號而且出現負數,咁當期就則先買到現金/債券0(假設你唔想投入新錢)

如下期出現賣出信號或反彈信號則rebalance , 若果是買入信號,則留意是否進入30規則鎖定股票
會 所以長熊已經鎖定股票,每期供款信號都會要你買入upro/tqqq 變左DCA
如果有呢個情況 都冇辦法,因為換轉當時我地冇水晶球。唔知下期個市情況 我有考慮過用3次賣出信號而唔用反彈信號,但擔心時間可能會拉到好長 好多時反彈信號出左但補唔夠sig line而冇賣出信號

你所描述有點像長熊。 大回小漲 如果咁樣賣出信號更難出現 變左長期100% upro 咁係長熊市極為不利
明白晒,唔該晒巴打咁有心機解答
多謝你提問先真 你呢個問題令我諗下仲有咩改善之處
其實呢啲都係巴打你睇書再加實戰研究出嚟?呢啲野真係要靠戰績先知道邊個方法或者邊個比例最好,用你個10年模擬表黎改下d比例,改下低過幾多%先要賣出,再對比下10年嘅總結餘,試幾次可能先搵到個黃金比例,不過你而家呢個攻略算好各方面都好平衡,諗諗吓我都係打算跟你6:4算
客氣 信號配置其實都係來自 價值平均(VA)加動態平衡 而已 都係大路野
本信號暫時沒建議放入長債,尚在研究中
如果依家開始建倉,每月直接55/45供,
見到有TQQQ/UPRO + TMF/VCSH既組合,
假設不問價每月供,洪巴會建議點樣既組合?
我認為你直接每月各一半投入55/45 upro+tmf
明白,唔該晒洪巴
因為未係好清晰分到上面幾個組合既分別
55/45 UPRO+TMF 就係我呢種懶人最穩健既組合
每月投入之後每季洗唔洗再Rebalance返55/45
我原本係打算55/45,每季掉一舊錢落去之餘再rebalance返去55/45比利時,如果每月供都係一樣操作?
根據backtest每季rebalance最好,不要因為upro tmf到時個價格而影響紀律
根據backtest每季rebalance最好,不要因為upro tmf到時個價格而影響紀律
我仲等緊
愈係心急 就愈易出錯
我都係乖乖地跟價錢 / sig line指示
再做決定

TQQQ $145,$125
SOXL $54,$48

佢如果好似2018咁跌法 我無所謂
我仲後生 努力做社畜買買買(自我安慰
一切依計劃而行
永遠最大既敵人就係自己
巴打
有冇研究過sig line用7%定9%會好D?
我見上個post有個Backtest用7%好似仲好return
應該是9%

之前7.5%是用了每期2000元供款

而家9% 係每期1000而已

sig line公式 upro/tqqq當期結餘 x1.09 +(當期供款)

調整股數= sig line - 當期upro/tqqq結餘 除股價
巴打 假設我本金唔多(~$10000)
計番而家tqqq 大約$150股價
淨係買到8股左右
有無得跟你呢個投資法?
如果唔得 咁你又建議minimum要幾多本金同埋供款?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞