(真倉實戰) 信號投資第一期

455 回覆
31 Like 1 Dislike
多謝洪巴分享
之前睇Jason Kelly 本書The 3% Signal: The Investing Technique That Will Change Your Life
一直想試呢個信號投資方法 比較容易實踐
jason kelly 要課金 不了

但佢係有料既
佢果套有dd漏洞 佢係80/20 用光20%要額外補錢

如果玩LETF 20%好快用哂
十年,跌69.1%都仲賺緊13倍
唔好話人做唔到SH,心理質素還心理質素,策略還策略
我既策略,就係比心理素質差既人,你得唔代表人人得

你挨到69%唔代表人人得

你倒果為因
即係話,攞兩成錢SH tqqq,同期效果已經同你一樣
只係兩成,唔使搞咁覆雜咁多嘢,跌到零都只係兩成,歷史可見跌完再破頂
一個做唔到SH嘅人,你俾套心法佢,佢到時都係做唔到
你話自己打咁多字,咁我都打幾隻字,兩成錢買tqqq,預測效果同你一樣,貪心就三成,得左

https://1drv.ms/x/s!AnbAQHR2aGVGgTjLo6lyJPAS6lkg

點樣2成錢做到呀?

同樣3萬 0供款
5成現金 sh 咪即係50股/50cash

咪配置左囉 你呢50cash擺足10年係dead money

信號配置係低位買入 右邊既錢用黎動態rebalance 同 低位買入

諗清楚先啦
你去睇下2010至今tqqq升左百幾倍,你backtest 都係用呢個期間
你唔好理係唔係dead money,如果兩成錢最後效果同你一樣,咁花咁多心機做乜
我backtest 都係2010年12月計起 同PORTFOLIO VISUALIZER一樣2011計

信號配置 189.7萬

all in 324.6萬

點樣2成錢
何來2成錢?數都未識計

你唔係囉我個upro backtest同tqqq比呀嘛?
2010/02 tqqq $1.159
2021/12 tqqq $166.33
你$30000本,兩成就$6000
$6000本,期末$861069
我backtest 都係2010年12月計起 同PORTFOLIO VISUALIZER一樣期初2011計

到2021年11月
同期upro 升40倍,你套招式27-28倍
即係2/3資金買upro SH,效果同你一樣
2010頭又好尾又好,唔係差好遠,都係用好少錢就做到你個效果,賺返好多時間俾自己
兩成咩意思 ? 64比例 18000/12000
賺咩時間比自己 ? 你為反而反,2個月先調整一次
你$30000本,兩成就$6000
$6000本,期末$861069

https://1drv.ms/x/s!AnbAQHR2aGVGgSR_4ujDgf6troaP

2010~2021 upro 85.6萬 信號配置

2010~2021 upro all in 112.1萬

30000起 0供款

差幾遠?
86萬係upro結餘呀

你睇番tqqq先啦 189萬
洪巴唔好理佢啦,佢就係為反而反,根本呢個世界大把人都好難承受到大幅度嘅回調,呢d人咪就係需要一個機制去跟,從而可以唔洗驚自己擔驚受怕嘅心態影響到買賣。佢咁叻可以承受到咪過主lor,係都要入黎踩翻兩腳先開心
多謝你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞