(真倉實戰) 信號投資第一期

455 回覆
31 Like 1 Dislike
即係有買入信號先加3分1入去,無就唔加住,齋用一開始個3分1去rebalance?
係 先用3分1進場先
你未必一定要3分1 可以按你承受度 , 你可以先以25%建倉 , 每次買入信號就放25%+供款

1月3日會更新 調整股數 到時開新POST
Thx 洪巴
新手一問 打算1月開倉
港紙4萬 6:4 TQQQ:GOVT 可以嗎
感謝
可以呀
如果cash ratio低於30%,按規則應該喺下一個賣出信號出現嗰陣做埋rebalance,但如果賣出tqqq後連埋當期供款cash ratio又升高過30%,咁應該就咁賣tqqq定都要執行rebalance?
係 都要rebalance

謝謝你提我,忘記左補充
Lmlm
新一年用下你個方法先
岩岩12月先結左之前個倉轉錢去FT開UPRO倉
可能要等下年了 不過3號會到期調整 開新POST
暫時來講 10月22到而家 都有30%增長
THX 教主

洪巴之前好似講過最好10k鎂先做3x

佢4萬港紙怕唔怕唔夠補?
黎緊拆股 股價少半應該勉強可以既...但....最好多D啦
全倉upro 得唔得?

之前個POST 有地方唔明

想問下你係話每一個月嘅最後一日就計算買入或賣出幾多股股票,跟住再係下一個月嘅頭一日去進行操作,但有陣時前一日嘅收市價同後一日嘅開市價可以好唔同,咁呢個時候應該點做好?應該按邊個股價去買股票
月尾結算 係用來結算下tqqq/upro 果個結餘

到月頭調整時 差小小唔緊要既 下一期sig line會調整

例如tqqq10000 股價10 股數1000

月結時 tqqq升到11000 股價11 股數1000

sig line 10900

正常應該開市賣100股過去 最後開市股價變左12蚊

哪就賣50股過去,以接近sig line為主 可能股價上下買多於50或少於50股,接近就好 凸出既下期sig line會自己調節番

-----------------------
12月31 收市價$11, TQQQ結餘$11000, SIG Line 10900, 調整股數 (10900-11000)/$11 = (9.0909) = TQQQ結餘$100
按照12月31日收市價我應賣出9股TQQQ
-
如果1月3日開市價 $12, TQQQ結餘$12000, SIG Line 10900, 調整股數 (10900-12000)/$12 = (91.666667) = TQQQ結餘$1100
按照1月3日開市價 我應賣出91股TQQQ
-
有幾個問題唔明白
1. 哪就賣50股過去 意思係? 唔係應該賣出91股TQQQ咩?
2. 紀錄係excel度係12月31收市價 ($11) 定係 1月3 的成交價($12)?
3. Sig line 計算方式 直接將月供錢計哂落去 咁現金比例 好快會跌穿30% 需要重置,如果我每期(2個月)供USD4000,sig line計法最好計番4000*0.6,只係放2400落tqqq,放1600落govt
4. 30% rules,對比上2年高位,係指tqqq過去年兩年高位定係對比我紀錄左係excel果12期最高位?因為excel有機會反映呂到過去兩年歷史高位

問題比較多 唔該哂洪巴
打算1月3開波
hi

1. 月尾收市價係計sig line 50股意思是如開市升可以買少d 就番月尾收市價計出黎果個sig line

意思係,調整完個結餘接近你用月尾收市價計出黎果個sig line

2.你按我條link入去,見到2個,左邊用月尾收市,中間果個入番你買既股數同買入價,方便番去計

3 你所有供款掟曬入去債券先, 訊號線會決定你每個月買幾多或者賣幾多股票,唔駛分

4, 根據返兩年內每一期嘅收市價最高位
唔該哂洪ching
想問下邊一條link,好多link 有d亂
想睇自己有冇get錯

假設我一月第一個交易日投入initial cap $48000,當中6成TQQQ($28800),4成cash($19200),無額外供款,signal line係28800x1.09=$31392?

而我三月第一個交易日開始每期供16000,係咪首先用31392-二月尾tqqq結餘,調整好股數,然後放16000落個户口到,signal line就變咗31392x1.09+9600=$43817(9600係每期供款嘅6成),而5月第一個交易日就用43817-四月尾tqqq結餘調整股數?
1,係

2 放曬入債券先

月結時31392x1.09+16000
sor,睇左陣唔太明,點解會9600?
22/10 至今日,upro最低反彈都冇30%
你期間乜嘢操作賺到30%?
tqqq 轉upro
洪巴,我想問,如果月供一次過將d錢推曬入股票到,而唔係64分嘅話,咪會令到股票個比例越黎越多,會唔會導致有買入信號而cash唔夠嘅情況?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞