(真倉實戰) 信號投資第一期

455 回覆
31 Like 1 Dislike
想問如果打算TQQQ/TMF 64比 2022起月供10000 每季rebalance而唔用sig. line

第一筆供款係咪已經6/4咁入?另外月供係6/4咁入or 正係TQQQ,等到4、7、10月第一個交易日先一次過rebalance?
55比唔駛煩 3個月rebalance一次
va定期定值 用c 額度+ r 年回報+ 通貨膨脹率

都係7%上下
明白 唔該洪巴
買TQQQ/UPRO 怕不怕decay?

-只要保持長久購買力,decay並不是大問題!

在20年2月18至3月20日之間,在武漢病毒崩盤期間,納弟100指數下跌了27.3%。TQQQ下跌69.1%。

decay派認為"股價若持平你都會帶來虧本"又舉例如果你係3年前買入並一直持有,經過18年尾及3月武肺,你累積既收益將會被清倉!!

但信號配置在19年1月及20年3月發出大量買入信號 經過2次30%規則低位買進並鎖定股票 最終獲利346% (2019年1月至2020年11月)

-decay派強調,TQQQ槓桿意味著即使在納斯達克持平的情況下它也可能賠錢.因為下趺的三倍空間不足以彌補幅度,

佢地認為LETF係一個非常不穩定的資產

-假設1X ETF第一日升25%,第二日跌20%

而3X槓桿 ETF第一天上漲75%,第二天下跌60%。 到第二日收市時,ETF回到其初始價格:

(1 + 0.25) x (1 - 0.2) = 1

3X槓桿ETF

(1 + 0.75) x (1 - 0.6) = 0.7

ETF冇任何變化但你資金卻少了3成,咁係因為槓桿同每日REBALANCE組合的正常數學行為

但少部份人會正確利用摃桿波動,利用高賣低買,大部份人只會一開始BUY & HOLD 並係底部認輸出場,

情緒令預感出錯.自然會被槓桿ETF放大了出錯既傷害,正如武肺時期如此大波動,3X ETF面對接近7成下趺

如果沒有資產配置去對沖或低位反擊,最終獲利會被decay吞噬,打回原型 .

然而,對於我黎講,它們無關緊要。

我地唔係任憑直覺去猜測遊戲。 我地係處於理性分析遊戲中。 BACKTEST向我們表明,納指100/標普指數是理想之選,當獲利時我們

有序地賣出保留子彈到債券,下趺時我們依其深度補充股票

信號配置係佢歷史上明顥產生卓越的表現。(以同類型配置比較)因為我地專注於V形反彈,堅持係相對高低點

(不是絕對高低位.猜測最高最低點是神做既事)做對的事
睇耐左,發覺潮文個心法都幾似信號配置

買TQQQ記住,升就追,跌就溝,出糧就入貨
(升跌都有動作,繼續供款,不過升唔係追)

止蝕係多餘,回調姐係特價 (信號配置唔會止蝕,越跌越買)

止賺都係多餘,高處未算高(唔會因為股價抽升賣出持股)

乜春波動大,槓桿損耗乜乜柒柒理撚得佢,呢啲野唔係我地諗得明,有咩危機美國佬會搞掂,美帝緊張過你,信自己不如信美帝金融霸權

(相信v型反彈,長期向好,世界一流企業依舊強大)

上個po 開始追巴打D post
岩岩完sem 忙曬終於可以認真研究
歡迎
係唔係lock左睇唔到
轉左做govt之後cash個利息點計
見佢個比率有浮動,定係月尾自己手動adjust
改了,忘記改權限,sor
手動架咋
巴打有冇諗過係果2個月之中。升幅超過30%呢種特別情況。
會直接計下一次sig line? 因為升30%算係比較罕見嘅情況。亦都可以提前保利潤。當整多左一期。
而且2個月內升到30%。我個人都覺得升得太急。通常都會回調。提前跟下一期信號減倉。之後又有多d子彈係下一期加倉
唔明 到期多過sig line都係賣出到govt
就係未到下一期前,UPRO / TQQQ 已經同比上期升多過30%。
係呢個情況下會強制結算到下一期。即使未夠2個月都好。(當然要排除-30%強制鎖倉外,呢個係首要目標)
因為我見你果個back test, 唔計反彈。都好少會 同比上期升多過30%。
而且呢個諗法係。由於未夠2個月結算下一期。已經升到30%。會認為升得太急。有必要額外新增一期黎鎖利潤。
如果谷底反彈緊你可能會阻左佢獲利喎

例如武肺後5月反彈

5月同7月會錯失升幅

原來你話30% 規則外
係呀。跌30%規則外。因為巴打你呢個主要獲利靠反彈。我都十分認同。所以用呢個做第一大原則。
係規則外應該比較少會出現阻止獲利?
都可以加入既 罕見升幅應該好難見
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞