(真倉實戰) 信號投資第一期

455 回覆
31 Like 1 Dislike
簡單黎講,係
lm
https://1drv.ms/x/s!AnbAQHR2aGVGgUCDRCZt8yJeLm8n?e=ybdJj8

點解我對自己既信號配置有信心?
我特意設定左呢個恐懼投資者BACKTEST
犯哂投資者心理陷阱 "害怕" 貪心 , 冇耐性

人物設定如下
1. 面對股市下趺 變得恐慌而唔敢低位加碼買入 只想係股災或回調之時保留一定現金 所以我取消了"30%規則" 放棄了低位反擊並鎖定股票既機會

2. 對呢個投資方法抱有懷疑 , 所以佢只肯期切扔3萬去投資 ,而且冇耐性可以維持咁耐時間不停供款 所以設定不再投入任何供款

3. 重置方面 取消了"低於25% 下一個賣出信號重置" 因為見upro升而貪心係當期上升時想持有多些UPRO/TQQQ股數,希望越升越多而唔想股價上漲時因比例低而REBALANCE
所以只肯等現金比例歸零 先再迫住rebalance (因為唔想下趺時額外扔錢補貨)

係以上種種不利投資條件下 結果為93萬美元 証明信號配置既結構係可以的 係貪心之下不肯REBALANCE 11年內只有4次因為CASH負數而重置比例(唔想額外扔錢補貨) 沒有耐心/信心去長期供款

主因在於
信號迫你2個月先做一次調整 暫停你好多交易日不必要動作 想法
如果你的投資帳號由我保管 每2個月頭一日我先比番個帳號你去調整
相信你一段時間後既成績絕對比你晚晚係個市出出入入好
核心價值係拚棄所有主觀睇法 不去預測利率通漲加息與否 就如巴菲特所講就算聯儲局話比佢知利率點走都唔會改變佢長期投資決定 , 最關鍵係恐慌既時候更加容易做錯決定 . 低位止蝕離場 高位接火棒.下場可想而知

最後就係要清楚明白自己風險承受力去選擇岩自己既投資工具 , 好多人都會高估自己持貨能力 . 結果受不了回調壓力 提早離場 . 信號配置核心價值就係要你想像股市波動就好似燈制開關一樣 唔係開就係熄 , 所以信號會教你面對下趺 .上升時要點做 , 放幾多.幾時放. 放幾錢 .買幾多.幾時買.買幾多股 .一切都半自動化!!!
如果覺得3X 波動大 可以改為2X SSO/QLD 或者1X QQQ/ VOO
1X=3% SIG LINE
2X=6% SIG LINE
3X=9% SIG LINE

調整股數紅字括號即係結餘多於sig line 要求賣出,所以我地鎖死佢
由上個PO見到巴打呢個方法開始到而家終於的起心肝入市。

不過想問下如果Cash ratio set返低啲去70:30 , rebalance 既比例洗唔洗相應調低?去到below 15% Cash 先rebalance?定係都係Keep返60:40會好啲?

另外initial capital 如果分注入又可唔可行呢?
由於槓桿 6:4比例係平衡獲利風險中設定是最好,而且根據多次不同cash ratio 25%係下一個賣出信號rebalqnce是比較好 預番左25%空間走盞位等賣出信號
另外initial capital 如果分注入又可唔可行呢

可以的,你可以分3份1或每次4份1進場,係買入信號放4份1或3份1
唔該晒巴打

2022就開始砌呢個組合
祝成功,共同富裕
留名
等我放晒之前月供既貨作為起動資金
之後跟樓主既方法試下
祝成功
巴打,以你呢張圖為例係咪3月果陣就做30%不走貨2季,9走先開始走貨重置返6:4?
3月啟動30% 11月rebalance
巴打,點解你2011年9月跌30%你仲有7000左右唔係入tqqq反而係賣tqqq既
因為如果跟sig line cash會-10% 假設佢唔想賣而且恐慌到 再平衡(錯誤做法之下)

如果我唔再平衡 獲利會更高,由於是反面教才 所以設定係唔會跌市時低買
因為如果跟sig line cash會-10% 假設佢唔想囉錢補果10%而且恐慌到 rebalance cash out(錯誤做法之下)
如果該月我唔再平衡 而買到cash 0% 獲利會更高,(因為反彈)由於是反面教材 所以設定係唔會跌市時低買
唔好意思巴打,開始有d亂
即係依家最新方法係咪如果佢不斷跌市我哋就不斷去買,買到Cash為0都唔好rebalance一直坐貨,咁如果我要坐兩季三季先升返上去,嗰陣時既sig line係咪跟住每季既tqqq結餘黎下降,直至到佢下一季反彈,個sig line先開始重新計返9% ,而如果佢之前係跌多過30%咁就算呢季反陣多過9%都唔走貨等到第3季先走

總結係咪咁,追咗兩個post見你有改少少嘢有啲亂
咁呢道咪變左不走貨3次?係咪因為佢2個月一次所以由2次變左3次,而家巴打建議係2個月調整一次定係三個月
啊………睇唔清楚你問題

30% 規則係不走貨3次 第4個信號rebalance

因為之前用季度 季度就係2次,第3次rebalance, 因為鎖定期約半年既關係
點解由3個月變咗兩個月嘅,我見你之前上一個post分析話三個月係最好
之後解釋過
3個月好似太耐冇動作 逐月調整又太貼市 所以取中庸之道 2個月
9% ^ 6 每年67.7% 如果季度需要 13.8% 其次而家資訊泛濫 股市波動來得快去也急 2個月比較靈活小小 好似18年底調整期都係2個月到既事
武肺時期1~3月 , 其他如10年5月 美股閃崩 趺21%都係一期內回復

又如2011年 7~9月 當年福島核電後又遇上債務上限危機然後又比標普降美國評級 之後又遇上反彈 都係2期內反映

2015年9月 2016年1月等等都係1期內反映
15年9月大陸股災加上美國GDP下趺 道指趺13%

2018年2月 美股崩趺 , 印象中好似係中美貿易戰加埋恐慌指數基金收皮先趺後升 又係一期內既事 (2~3月)
所以感覺上 2個月調節一次會比較靈活 而每月調整雖然要求SIG LINE%可以降低 但可能太貼市 未趺完已經入左貨 靈活過籠
收到,唔該晒巴打

最後想問埋30%係無視股價(反彈信號),而唔係無視三次(賣出信號),咁如果嗰三次反彈只係反彈得好少%,以你模擬倉2015年9月為例,第一次2015年11月反彈如果唔係33%而係3%,之後2016年1月再跌20%,2016年3月又係3%,2016年5月都係3%,咁當2016年7月係升既都係走貨重置返6:4?

感謝巴打無私奉獻,連登有愛
搭單問埋,你之前話後生仔可以進取啲,如果我唔用6:4改為7比3,都係兩個月調整一次

咁第5條規矩洗唔洗都改低d做20% (.CASH/VCSH若低於25% 則在下一個賣出信號(調整股數一欄為括號紅字)重置)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞