(真倉實戰) 信號投資第一期

455 回覆
31 Like 1 Dislike
lm
新手睇30%規則唔唔太明 可唔可以解釋吓
4.有關趺30%規則

-A. 對比上12期內最高位收市價跌30%(月尾)

-B.規則期,無視3次股價反彈信號(對比上月一欄綠色字)

-C. 規則期內如果信號要求買入,則繼續買入

-D.規則期內CASH/債券無需重置

-E.第4次反彈信號REBALANCE 6:4比例 完成規則

30%規則

-30%規則原理在於股價到達低位時鎖定股票並等待反彈賣出 亦係信號投資最重要基石

當到達30%或更低時 , 它要求你根據信號發出時勇於進場 , 並要求你鎖定股票等待反彈

而信號配置跟其他靜態平衡資產配置稍有不同,長債在趺市時不趺反增 , 但只利用長債多於40%+獲利rebalance到股票 (限制6:4比例)

而信號配置卻是越趺越買 以TQQQ/UPRO 3X LETF為例 , 波動度大 , 容易一下就趺得多過30%而觸發規則

(只要道指或納指100趺10%) 例如肺炎時期 , 已經1期(2個月)內趺幅達40%+

若30%規則發動時不反擊只保留40%債券 會大大減低獲利

最明顯BACKTEST TQQQ+VCSH加信號配置大幅跑嬴TQQQ+TMF
但在UPRO .卻跑輸UPRO+TMF

全因在於BACKTEST時UPRO趺30%規則次數多年來較少,而且波動度UPRO比TQQQ來得

少 , TQQQ因波動越大 , 一來容易進入30%法則 , 二來平時低買高賣落差大 , 最終獲利亦會大幅增長
我見之前你提話tqqq 月供版係 對比上8個月最高收市貨跌30%, 而家有冇變
https://1drv.ms/x/s!AnbAQHR2aGVGgTjLo6lyJPAS6lkg

黃色係30%規則,橙色係Rebalance

30%規則啟動時,根據信號去買入,之後同比上月反彈要求你賣出,但我們鎖定,你會見到股數不變

最後橙色代表rebalance , 將之前反彈又鎖定既股數釋放,獲利到債券部份
已經一律改做2個月為一期,每月調節太貼市
咁tqqq 都係對比12期2年?
係,2年內高位
如果有閒錢 其中一期供多d得唔得
信號線維持11% ?
3X ETF SIG LINE =P X1.09 +(供款)

1x ETF 3% VOO/QQQ

2X ETF 6% SSO/QLD

3X ETF 9% UPRO/TQQQ
可以

sig line = p x1.09 +(供款)

擺越多入信號線,要求既資金就會大,推多d錢入TQQQ/UPRO

想象水龍頭出水咁

我自己就股債各半

即係每期放哂入債,但信號線就推50%供款
明白晒 我打算用5-6萬港紙建倉再每個月扔1萬入去 諗緊嗰5-6萬要點入市好
先放一半或3份1 用64比

下期買入信號再放埋佢或再放3份1

買入信號即係股價低過信號線 要求買入 咁你咪月供錢同3份1 放入去
(照番6:4比例)
唔該巴打
假設開倉現金10000,7:3比例,7000買tqqq,3000現金/債券,每期固定供款10000

由第一期結算 7000x1.09+( 7000供款)=14630
而630係賺咗嘅錢就賣出去,放入現金/債券?

但如果少於14630 就由 現金/債券 補返, 如果冇少就唔洗補?

如果要補嘅話 假設 第一期結算 14630,但實際得14000
14630-14000=630,即係我要由 現金/債券 補返630?

仲有如果要補嘅金錢多於 現金/債券嘅數目 咁仲要唔要補錢?

新手一名
原來有流程睇 多謝!
唔該哂 但唔係好明最後2句 係excel要點樣修改
cash/vcsh+每期供款入面乘1.0014係點解? 同埋如果我係買債而唔係留cash 咁係咪要整多欄債嘅收市價之後再計返真正有幾多錢係到可以買upro?
債息啫

係,好似我用tmf咁計

不短/中/綜合債波幅唔太大,用結餘就算啦,成個配主力都係upro tqqq
洪巴覺得宜家入場tqqq合唔合適。想開始你個計劃,諗住等下佢有回調,但美股好似永遠都唔會有回調咁,好驚自己一入手就係最高點,一買就即刻回調
1,債息啫

2,係,好似我用tmf backtest咁計

不過配短/中/綜合債既話波幅唔太大,用結餘就算啦,成個信號配置主力都係upro tqqq
先分3注
1月頭先入3份1 分6:4比例
每期如果有買入信號就加3份1 再有買入信號就入埋佢

信號配置係完全被動投資 唔會猜測市場 所以唔好假定個市會升定趺 , 我地順勢而行
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞