(真倉實戰) 信號投資第一期

455 回覆
31 Like 1 Dislike
想問洪巴

操作上,TQQQ / TMF 其實係唔係等於 TQQQ / Cash?

純粹係高賣低買TQQQ,多餘既錢入落TMF?
都係兩邊左右移動

tmf都要囉錢出去tqqq
覺得暫時以

- 7:3 比例 stock vs cash(轉TMF)
- 每季調整
- sig line + 一半季供錢(e.g. 季供$3000, P x 1.3 + 2000)
- 出現-30%情況,在上升的第三季才rebalance
(e.g. 1月大跌,4月+7月+10月升,在10月第一天才以7:3 rebalance,若10月下跌,就等到下年1月回升,才rebalance)

我之前定落既玩法
姐係唔留cash,
跟sig line買入/賣出TQQQ,
賣出TQQQ賺既錢就買番晒TMF

咁樣?
yes
7:3你怕唔怕風險大?
tmf波動大你要小心
我下年25歲 想搏大少少宜家80萬 hkd本

定係洪巴test過6/4已經好大風險?
tmf 建議64比
https://1drv.ms/x/s!AnbAQHR2aGVGgVAyzteflpWexMpi

睇下c行同g行,對比下,73比例如果同時下跌果期,會幾痛苦下
1. 經過backtest研究,逐月調節太貼市,驚太早打子彈

2.tmf tlt vcsh長短債啫,資金停留唔會太耐
方法不變,比例不變
如果係咁唔怕股債雙殺咩??
短期係有 又或者會拖左tqqq獲利
樓主你好,我都係唔明一d野,當你rebalance咗之後,suppose你嘅股票係meet唔到信號線,咁呢個時候係要點做?唔係話每一期都一定係要以信號線為主咩?
應該唔會跟唔到信號線 因為下期信號線係用係rebalance之後餘額去計9%
我自己backtest左後,有少少唔明白加埋TMF既運作

我繼續以TQQQ + cash做操作藍本,
TQQQ買/賣跟sig line決定,TMF = cash
要買TQQQ ,就賣TMF
要賣TQQQ,就拎d錢去買番TMF
普通日子就咁行

到-30%規則觸發時,
比如1月跌40%,就係當月賣晒TMF,拎去買TQQQ?

因為我覺得一個矛盾位係:股升債跌,股跌債升
係2020年4月前,
如果大跌的話,TMF唔會第一個月就爆升,通常係隔幾個月先升,咁我一早賣TMF就賺少一筆

但如果我唔賣TMF,就冇錢去買TQQQ
所以我好亂
我backtest時就係唔理,
比如1月跌40%,我就賣TMF 去買TQQQ
連續2季回升先rebalance

但神奇地,呢種方法比TQQQ + cash賺多好多
所以我怕自己計錯數
我見backtest 3月 tmf升到4x蚊喎

一間睇下先

咩方法工具都好 最緊要岩自己,而且覺得自己容易長期執行到為前題
同埋想問下,關於第5條,如果cash低於25%,但下一期係買入信號,我應該繼續買入直至cash清0定係按兵不動?我見個excel無出現過呢種情況
同埋想問如果想每期供2000蚊,係未應該直接入曬去tqqq?而唔洗留係cash個邊
17-12-2021 已經改左30%之下

如果撞到呢個情況 ,買入信號到0或負數,則於下個反彈信號(同比上月一欄為增長)重置

你描述呢個情況係 股價跌到接近30%規則但係又未跌足30%

基本上 下一期結果有4個

1. 反彈,出現賣出信號
2. 反彈,但升幅不夠沒有賣出信號
3.下跌,觸發30%規則
4.下跌,未觸發30%規則

1.2情況都會重置 我們想設定重置時機係止跌回升時

3. 再跌,觸發30%,則鎖定股票

4.下跌,但未夠30% 繼續持有等待

其實機會好難出現

因為槓桿波動太大,而且改為30%開始觸發下一個賣出信號,緩衝空間大
入 cash/債

sig line每期會推入去

p x1.09+(每期供款)
想問下你係話每一個月嘅最後一日就計算買入或賣出幾多股股票,跟住再係下一個月嘅頭一日去進行操作,但有陣時前一日嘅收市價同後一日嘅開市價可以好唔同,咁呢個時候應該點做好?應該按邊個股價去買股票
月尾結算 係用來結算下tqqq/upro 果個結餘

到月頭調整時 差小小唔緊要既 下一期sig line會調整

例如tqqq10000 股價10 股數1000

月結時 tqqq升到11000 股價11 股數1000

sig line 10900

正常應該開市賣100股過去 最後開市股價變左12蚊

哪就賣50股過去,以接近sig line為主 可能股價上下買多於50或少於50股,接近就好 凸出既下期sig line會自己調節番
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞