(真倉實戰) 信號投資第一期

455 回覆
31 Like 1 Dislike
個取勝位 係唔係在於rebalance?
我舉個例 恆指2018年1月開始 升既得4月同11月
咁我咪好有機會rebalance 到唔夠cash?要自己貼舊錢出黎?
並不是,由於冇恒指模擬,只能紙上談兵

只能說取勝位在於30%規則鎖定股票

但假設佢跌 又買到cash 0時 就等賣出信號先rebalane 否則就hold 但如果慢慢下跌到令upro 100% 算係階段性all in 每一期調動2個月

4期內變0已經係8個月既事,如果大市下跌左8個月(你例子4~11月)呢幾期慢慢加注到持股100%,我相信有經驗既投資人應該可以接受到,因為股價雖不在谷底亦不遠矣

而恒指18年下跌13.6% 19年都反彈9.1% (01新聞)

最終都會經過調整獲利
巴打問多個問題
舊少少既po嗰度有提過tqqq/upro獲利80%以上既時候rebalance
依家新方法下係唔係冇左呢條rules?
冇了 因為不會見到 2個月時間太短,如果有呢一日,估計係股災後報復式反彈咁更加唔應該重置,而且可能係30規則內鎖定緊

武肺後無限qe 都係掂唔到80 所以就沒理了
我觀察緊恒指,確定觸底後會試下用你個方法配置,打算用7200兩倍恒指同3199政銀五年債做73配置,嘗試捉緊反彈升浪
我觀察緊恒指,確定觸底後會試下用你個方法配置,打算用7200兩倍恒指同3199政銀五年債做73配置,嘗試捉緊反彈升浪
祝成功
本人望住破頂TQQQ UPRO實在唔太敢跟
你可以 sso /qld 2x

對了 2x不要用9%
本身就係覺得美帝三指摸緊頂
其實呢個策略 最核心嘅價值係唔係測大市走向

剩係舊年,經過總統大選,武漢肺炎b l m,變種病毒咁多事件反而影響咗好多決策

一定要放棄time the market 如果唔係我哋好難執行紀律去投資

例如去到30規則已經會猶豫
我明呀,但係縱觀明知港股已跌到五癆七傷,但美股就十年龍市,都怕一投入就遇上大回調,而家港股風險較低。

不過,我都會繼續mon住美股,如果真係有30%回調,都會考慮成個portfolio轉返過去UPRO/TMF
早排睇條友分析都講得幾岩,恒指已經變左質,淪為大戶ATM 而且監察政府既力量已經覆滅哂,黎緊大把做假數CAP水行為,唔值得玩港股

其實美股龍市尾升又如何? 你錢投入去,讓一流企業為你D錢工作,利用信號配置參與一流企業,長遠都一定搵錢,遇正回調股價修正,一樣有機會趁低吸納,唔一定一注過進場

分幾注見到有買入信號買入也可以
我係同意的,短市冇人計到,但週期都仲係有信心睇啱嘅,我嘅判斷就係而家港股跌市週期尾,美股就仲係最後音樂椅中

而長線投資,一定係睇美股。
理解

不過2x 改6%好了2x 升幅驚 cover唔到9%增長
不好

rebalance 原意係cash.消耗到0降低摃桿缺口

正正因為rebalance越多 最終獲利會減少,先至改為 低於25% 下一信賣出信號先重置

如果向上就應該繼續,反正到期如果升穿信號線都係會cash out
洪巴
我打算UPRO 6:4 VCSH
TQQQ 6:4 VCSH
各50%資金
唔月供
有冇建議?
冇問題呀 祝成功
大家咁話
巴打,想請教下
如果我用你個方法買tqqq,set9%止賺
比例64比 6成tqqq4成現金

情況一
tqqq每季咁啱升9%,下一季又係9%,再下季都係9%,當連續幾季咁,呢個時候理論上跟規矩嘅操作就係乜都唔做,唔洗買又唔洗賣,但係咁樣一直賺錢又唔獲利嘅情況之下我嘅比例會越嚟越偏離6:4,可能幾季之後會到7:3,8:2,咁嘅時候我應該幾時先賣價啲將個比例去返6:4?

情況二
tqqq連續幾季都升20%左右,而我set9%止賺,姐係每季都有11%落袋,連續幾季之下,由於我不斷賣貨我嘅現金會越來越多tqqq會越來越少,可能去到5:5,4:6,咁我又應該幾時先將比例買返去6:4,因為我見你話如果有一季升多個50%先會重置,但係如果佢每季都係升20,30%,咁應該幾時重置,但係問題就嚟,如果佢一路大升我一路將啲錢轉做現金,咁喺嗰個時候先重置我咪會變咗喺高位嘅時候用返啲現金買tqqq?
1,每期9% 現金係唔會增多 因為sig line 會繼續推高 upro餘額 下期如果增長9%,信號要求你買upro 請看圖

現金係唔會增多

2. 你忘記了股數 當賣出股數減少,下一季需要獲利越多,因為同時sig line又推高 ,但你cash out左股數少,此消彼長下,現金唔會去到失控

你留意下份表,呢十年龍市,但現金都係會經sig line 有序地消耗,現金唔會連續幾期暴增

年初至今upro 升左89%
現金呢6期消耗
21年1月 37.2%
21年3月 39.9%
21年5月 40.8%
21年7月 40.4%
21年9月 32.6%
21年11月 34.7%
5.CASH/VCSH若低於25% 則在下一個賣出信號(調整股數一欄為括號紅字)重置REBALANCE (30%規則例外

想問樓主呢個rebalance係回復6:4既比例 定係純粹跟賣出信號去調整?

同埋樓主依家個excel調整股數個價格都係跟月尾既收市價 但到交易日股價應該會有唔同 呢個到時自己再計番?只要跟番Sig Line就ok?

新手仲了解緊個規則
低於25% 下個賣出信號重置6:4

跟番sig line 上下就得 可能多左或少左d 下期自己會又計番
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞