(真倉實戰) 信號投資第一期

455 回覆
31 Like 1 Dislike
Thx洪巴,想問下洪巴對美國出年加息有咩睇法,會覺得TQQQ適合d定upro?
冇咩睇法 溫和加息對長債影響應不大
我自己比較喜歡標普

信號配置既目標就是達到價值曲線,冇貪婪、冇恐懼,只有機械式的進場買賣。 唔會去預測通漲加息
有冇backtest過tqqq/tmf 60% 40% ,月供1000既3個月rebalance?
打過跟了,考慮緊2個月定3個月rebalance一次
如果普通配置靜態rebalance 3個月一次係最好

信號配置就2個月吧
洪巴會係1月,將d cash轉做TMF?
暫時應該不會,雖然TMF +信號配置獲利十分吸引,但好似超出我承受力
想問下用信號配置既話,股災發生時拎cash既抗跌能力會強過tmf?
no…

upro+ tmf 去年3月武肺果期 跌25.3%

cash 的話下跌37.5%

govt 32%上下

抗跌一定係TMF
唔想time the market就需要Formula strategy

理由好簡單,如果你可以事前就估到個市相對高低點,咁你仲要學Formula strategy set sig line做咩?

你就在低位買進,高位賣出,反覆操作就ok。但我地都知,發夢冇咁早

既然我地認知到自己冇把握去戰勝市場,唯一方法就係跟隨市場,利用va + 動態平衡去面對股市波動,當跌市時跟隨信號買入,係龍市時,跟隨信號賣出,謹此而已

DCA平均成本法盲點在於,在低位時不能買多D , 在高位時被迫減少,但信號配置VA可以根據市場以比例買賣,不必擔心係股價好高時買得唔多,跌市時月供又只能限住買

信號配置backtest明確指出,跌幅在相對深時,會慢慢引導你現金比例,你唔會因為做錯決定而影響之後判斷,一切根據信號買賣,你自己會產生一種“免責條款”效應

而且DCA 係本金越來越大之後,每期供款會顯得影響很細,而VA則按比例加持

一般資產配置 都會維持一定債券比例去對沖風險,而VA則提供反擊能力,在低位時發出攻擊信號,神龍擺尾

傳統資產配置 mdd會比信號配置少 ,因每期都維持40%比例
信號配置 30%規則卻提供反擊能力

如果backtest黎計,以同類型債券相比 信號配置獲利會增加,而mdd亦不會差太多
洪巴想問我一個月供1900,兩個月rebalance 條sig line 加當期供款個到係咪要加3800?
sig line=p x.1.09 +3800
洪巴你好 我見你上個post係用1 4 7 10分四期咁去投資
依家post又好似update左少少新野 一年分六期咁供

想問如果分六期咁供 投資TQQQ signal line都係set 1.09?
係 , 9%
岩岩睇新聞話TQQQ下個月1拆2
啲excel又會亂哂
點解洪巴會揀2個月?
我用季度 vs 2個月 rebalance做back test
不揀TQQQ/TMF or TQQQ/Cash,都係季度賺多一大忽

btw多謝洪巴建議
如果TQQQ/TMF,我計完+睇下條數,
都係6:4 會比 7:3穩陣+坐得穩
你季度都係用9% ? set太高 投入既錢會變大

不過主要唔係賺多賺少

而係資訊泛濫 個市波動比以前來得快去得急
2個月一次我自己覺得ok 而且個人感覺唔會太耐冇動作

當然如果你認為季度適合你當然可以
6:4比例 stock vs TMF
- 每季調整
- sig line + 2/3季供钱(e.g. 季供$3000, P x 1.13 + 2000)
- 出現-30%情況,在上升的第三季才rebalance
(e.g. 1月大跌,4月+7月+10月升,在10月第一天才以7:3 rebalance,若10月下跌,就等到下年1月回升,才rebalance
13%
我自己做既調整黎姐
6:4已經幫我降低風險,所以sig line既setting會進取番dd
尤其我宜家本唔多,月供個舊錢影響會大少少

暫時本有80萬hkd,一個月至少存到2萬hkd (~2500usd)
覺得1季目標13%太多?
但其實圍起身
每2個月rebalance, 9%做目標會仲多少少
記得做excel表 派成績有助嚴守紀律
信號%越高,賣出信號會越少,如果低於30%係下個賣出信號rebalance 可以等好耐先有賣出信號比你rebalance
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞