(真倉實戰) 信號投資第一期

455 回覆
31 Like 1 Dislike
你幾長篇都冇用,因為連你本人都唔知work唔work,叫人等

買tqqq upro長遠唔會輸,你搞完一輪最多都係賺得少過全倉,你點定何謂成功/失敗,成功失敗都唔使分,咁做緊乜野
下 我大量BACKTEST啦 搵下舊POST啦 2010到2021/11月 夠長未??
你真係冇睇我理論
我一直強調ALL IN反擊
只係低位跟信號ALL IN
買tqqq upro長遠唔會輸,你搞完一輪最多都係賺得少過全倉,你點定何謂成功/失敗,成功失敗都唔使分,咁做緊乜野

睇下我BACKTEST 武肺時跟信號97% UPRO架 我一直支持ALL IN 但係戰略性ALL IN 你ALL IN係高位趺落黎 比人問候老母仲多過我
邊個post? 我去睇

你呢句個係後見之明 , 諗下去年3月果種恐慌 在20年2月18至3月20日之間,在武漢病毒崩盤期間,納弟100下跌了27.3%。TQQQ下跌69.1%
當時我完全唔見有人講"你守完一輪最多都係賺得少過全倉"
恐慌拋售見唔少

唔好忘記decay撚果時仲會踩多你兩腳
你睇返qqq自1999嘅圖,爆咁多次大鑊最後都會返家鄉
長遠向上嘅野係冇decay,升1%再跌1%嗰個例子係不適用,你再睇一年兩年五年嘅圖,tqqq贏qqq唔只三倍
簡單啲嚟講,坐定,無需長篇大論手痕操作
SH就係招式,做唔到SH嘅人,又會跟到你套招式?
你呢個問題我地殊途同歸
龍市sh絕對可以嬴decay 我認為如果你保持購買力低位反擊 可以提早返家鄉

4.買完TQQQ/UPRO 擔心食哂decay?

-其實只要保持長久購買力,decay並不是大問題!

在20年2月18至3月20日之間,在武漢病毒崩盤期間,納弟100下跌了27.3%。TQQQ下跌69.1%。

decay派認為"股價若持平你都會蝕本"又舉例如果你係3年前買入TQQQ並一直持有,經過18
年尾及3月武肺,你累積既收益將會被清倉!!

但信號配置在19年1月及20年3月發出大量買入信號 經過2次30%規則低位買進並鎖定股票
最終獲利346% (由2019年1月至2020年11月期間)

-decay派強調,TQQQ槓桿意味著即使在納斯達克持平的情況下它也可能賠錢.因為下趺的三
倍空間不足以彌補幅度,

-佢地認為LETF係一個非常不穩定的資產

如果納斯達克指數週一上漲 1%,週二下跌 1%,那麼 TQQQ 週一上漲 3%,週二下跌 3%。 假設它們的起價均為每股 100 美元。
QQQ:
100*1.01 = 101
101*.99 = 99.99
TQQQ :
100*1.03 = 103
103*.97 = 99.91
可以看到,與普通QQQ相比,TQQQ虧了錢。
然而,人們通常會誇大這種效應,因此一次持有數天或數週並不算太糟糕,但請記住,下降 30%(如 08 年)幾乎可以使您筋疲力盡。

但少部份人會正確利用摃桿波動 , 利用資產配置對沖或高賣低買 , 大部份人只會一開始BUY
& HOLD 並最終係底部認輸出場

-下趺令情緒起伏亦令預感出錯.自然會被槓桿ETF大幅下跌放大傷害 , 面對武肺時期如此大波動 , 3X ETF面對接近7成下趺,all in既朋友係山頂震盪,同時新聞媒體傳播恐慌,cnn每日不斷更新創新高染疫人數,直播美國埋屍,流動停屍間等等……大部份朋友最後下場都會受情緒困擾而忍唔住拋售持股 , 斷臂求生(鱷魚效應)

-然而,對於長期進行信號配置黎講,它們無關重要。

我地唔係任憑直覺去猜測遊戲。 我地一直係處於理性分析遊戲中。 BACKTEST向我們表明
,納指100/標普指數是理想之選,當獲利時我們會有序地根據信號賣出保留購買力到債券 , 下趺時我們依其深度補充股票 , 信號配置係佢歷史上明顯產生卓越的表現。(以同類型股債配置比較)因為我地專注於V形反彈 , 堅持係相對高低點 , (唔係絕對高低位)做應該做的事

(低位買入先係真正擊敗decay最佳方法 , 低位加碼同時享受到回升時股數增加所帶來複利,靜態平衡的資產配置只靠rebalance ,雖然40%比例mdd降低 ,但同樣亦錯過低位降低decay幅度)
簡單睇過下
計你零供款,12年升27倍幾
同期tqqq升約142倍
唔work嘅嘢幾長篇都冇用
睇圖,自己睇tqqq upro有冇decay,長遠點樣贏正股三倍以上
Upro 40倍

你以為我分身?全倉tqqq高風險唔啱我,對你啲「特別」招式收徒弟覺得難過點會只得全倉兄一個
我從來冇否定過tqqq全倉獲利 我認同全倉教主理論

你都要睇下咩本金架 20000美金全倉同200000美金 要承受既波動已經兩個世界
人地怕食辣 唔通同人講"你食啦...食到最後就唔覺辣"架啦
升到咁上下教主都要出post叫人唔好gel頭啦
就算信號配置衰到極 都唔會係高位all in碌落黎 低位all in 再趺空間有限
就算比人問候肯定冇咁大力
唔覺有咩唔work
你覺得全倉揸到142倍?

2020年趺69.1% 你由10年累積到2020年既獲利令你更加驚青

全倉先難work 唔好咁忟塞
收咩徒弟? 唔明

純分享一個心得咋喎 我有紀錄比大家監察係為左我自己能做到嚴守紀律咋
方便比你呢類人挑剔我

長篇大論你又唔睇 打咁多字你估得閒?
睇番呢個就得了 信號配置係12月3號先開始

之前混入左太多買賣

時間會証明我會嚴守紀律執行它信我
做 60% QQQ / 40% VCSH 嘅話

係咪淨係將sig line 轉做3%

其他所有rules不變?
股債各半會比較好
係 3%就可以了
咁我用TQQQ同TMF好了,期供16000$,signal line set做p x 1.09 + 8000,然後逢單數月份第一個交易日將16000$放喺TMF

TMF要注意黎緊加息可能會有波動 ,承受到ok
收到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞