(真倉實戰) 信號投資第一期

455 回覆
31 Like 1 Dislike
鬼鬼地,次次大彈無乜好野。債又無乜跌,清咗先揾機會左跟
呢個入場方法都幾好

啱啱追曬巴打之前幾個po
依家開埋ib戶口就準備跟
係開頭煩緊幾時入好,定係等到月尾唔洗煩
幾時入到得
如果3份1方法幾時入都ok 因為慢慢都會同sig line同步 (sig line - upro餘額=調節後upro)
見U大話1357911 re.
即係會下個月就開始動作?
係 為左一致性

但由於我唔小心將1月供款掉埋入去,所以1月份只會(sig line x9% )再下期3月才開始供款

扣番果2000款 暫時都有16.8%

唔係轉倉到ft 可能仲會好d 到期就調整下,不變應萬變 反而仲好過太多主觀判斷導致誤判
追完巴打啲post同ETF post,打算分2個倉睇增長再睇下將來點部署
第1個倉 : UPRO : TMF / 55 : 45
第2個倉 : 跟巴打信號配置,依家掛住個低價等入/等到有買入訊號再入貨,不過仲未諗到入TQQQ定UPRO好,TQQQ啲數字上落同波動大啲,UPRO好似穩陣少少但係第1個倉已經係UPRO搞到有少少猶豫
你分左倉,哪就tqqq吧

信號配置越波動越好

https://1drv.ms/x/s!AnbAQHR2aGVGgTjLo6lyJPAS6lkg

表1 全供款推sig line
表2 半供款
請問all in時間即係下月既首個交易日?
每次動作都係當期第一個交易日
想問下假設我今日買入TQQQ
當170啦 假設未月尾前已經跌左30%(119)
我應該119個下就買 定都等到下個rebalance日買呢?
下個rebalance日 期內股價上落唔會調整

同比上月增長即當是反彈信號

橙色係第4次反彈信號rebalance

代表釋放之前鎖定既利潤
(真倉實戰) 信號投資第一期
https://lih.kg/beMbpgV
#65 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
唔該巴打
我覺得唔可以等下個rebalance日

假如170買入本金60% 未月尾前跌左30%(119)
應該就要係呢一刻用20%cash加注

若係下個rebalance日前再跌多30%(83)
就用埋最後個20%cash
然後SH等反彈 咁樣先會效益最大化 又保障到風險管理
咁樣 time the market可能損失更大

呢個方法盡量唔去猜測市場,能夠做到紀律性去長期投資
我想問下,呢個玩法係唔係淨係適合美股呢啲長牛市,港股就柯血架喇? 如果美市去返上落市係咪輸硬呢
股市越波動(上落市)獲利比長牛好

你睇到tqqq 同upro 用同一信號 獲利差好多

因為容易進入規則 所以上落市我係有信心唔會輸梗

美股100年黎都係反覆向上,未來唔知,但合理預期佢會同以前一樣,標普已經係全球性股票,500強既觸手遍及全球,新舊經濟永遠都係火車頭,最近6g聯盟都係美國牽頭,我認為唔需要太大擔心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞