(真倉實戰) 信號投資第一期

455 回覆
31 Like 1 Dislike
其實我有時諗係咪自己做多左?我又真係冇咩必要打咁多字分享

定係我人到中年怕悶
https://1drv.ms/x/s!AnbAQHR2aGVGgTjLo6lyJPAS6lkg?e=gIB4fP

岩岩加番除夕收市價 入TQQQ個BACKTEST 一共191萬
TQQQ ALL IN 最終324.6萬
TQQQ 信號配置 191.7萬

30000 / 0供款
兩者相差41% 何來用2成錢SH做到?? 我賺得少過ALL IN但我風險低好多 武肺我MDD先29.5% 反而容易SH挨過 2020年1月我揸住40%債劵進可買退可守 我唔舒服過你趺69%??
唔好同我講埋D咩最終ALL IN SH會多過你呢D鳩話啦 , 舊年武肺當時連登我只係見到D POST連續熔斷嗌救命 呢D後見之明既說話慳番啦好心

你呢D人一間害到其他人聽你呢D"後見之明"受唔住輸身家就真係不負責任嘞 , 而家唔係買QQQ VOO呀
(1) 你個Column I 仲係寫住UPRO, 究竟你玩邊隻, 諗掂未?

(2) 2010/12至2021/12, 11年, 你賺62.9倍(TQQQ), SH TQQQ賺 108倍, 亦即係用$30000*60%=$18000, SH瞓覺, 揸住$12000 cash, 11年後同你打和, 你個起步亦係$18000買TQQQ, 最後打和, 即係你搞咁多都係白做

(3)
2019-12-31 $43.28
2020-02-28 $38.5
2020-04-30 $34.88
睇返你0供版本, 你點樣lam到2021-03-31個低位? $23.82
明明係話「所有買賣動作只會堅持係1.3.5.7.9.11呢六期既第一個交易日調整」即係雙數月最後一個交易日收市價
咁樣造數都得???
我記得琴晚睇個表明明係總回報27-28倍(UPRO??), 今日就變咗百幾倍(TQQQ?)
1,必須承認 打錯左 因為我同時攪upro同tqqq

2. 數據係搵yahoo

3。 https://1drv.ms/x/s!AnbAQHR2aGVGgTjLo6lyJPAS6lkg

https://1drv.ms/x/s!AnbAQHR2aGVGgSR_4ujDgf6troaP

我答埋你呢次,再煩我就拉,唔好過黎泥漿捽角,我好得閒招呼你?

唔好害人啦 唔係個個都all in到架 你果套跟果d就死得人多
洪巴其實你諗掂未,見你轉黎轉去
行策略最忌就係咁
你不如重新整理一次之後finalise個Backtest啦
下? 已經冇變 只係改番個債券做govt啫

一間開市調節完會開第2期 所有野原訂計劃不會變
同埋唔好覆個on9啦
講SH不如2010年孖爆TQQQ
使撚20%咩
你12月開咗個倉
今日又開多個?
唔係, 你誤會咗喺呢個倉第二次調節
兩個倉有乜分別
跟到亂咗
得第一頁呢個咋
睇置頂呢個

期數只係第二次調整啫,2個月一次嘛
洪巴
其實即係邊幾個月要調整?
2/4/6/8/10/12月尾入excel
1/3/5/7/9/11月頭買入

係唔係咁
係,今日月頭第一個交易日所以一間開市調整

下一次調整為3月
係唔係等到1030 就即刻買入
冇咩所謂呀 我有時就習慣等到十二點
唔好意思 比較多問題

係度想多謝洪巴用
其實作為一個打工仔對於投資有幾個疑惑
1. 邊度股票係優良股
2. 幾時係買入時機
3. 幾時係賣出時機

我一直解答唔到自己呢3個問題,有諗過月供,但就會出現第4個問題
4. 隨時間增長,投入資金佔總成本太低,大局已定

但係乜都唔做就會出現左第5個問題
5. 隨時間增長,現金價值漏失

當投資一定要做嘅時候,如何有規律地進出戰場,換取一定回報就每個新手都一定要知嘅事,希望洪巴你繼續UPDATE

我都可以share我個成績表,1月3號會第一期 (LUMPSUM USD$5000)
先投入USD$3000 買TQQQ $2000買TMF
2月會入埋第二期 (LUMPSUM USD$5000) USD$3000 買TQQQ $2000買TMF
之後 3月開始供每期 USD$4000,分$2000入TQQQ / $2000入TMF
有冇諗過用2x etf sso instead of upro
有,退休時
謝謝你既肯定,一定會繼續更新
你思路唔清晰

2. 我係話你開波用$18000買tqqq,11年操作66次,結果同$18000 tqqq SH 11年一樣,唔係講all in,只係六成資金$18000

3. 我唔睇你啲表喇,亂七八糟,第3點我上面講咗,你開宗明義用雙數月月底收市價操作,唔知點解今日我見到你個表backtest 用晒單數月收市價,特登要2020/03撈底,股價低過2月1/3,造完數都只係同60% SH TQQQ打和

我從來唔講all in,唔知你係咪思路有啲問題諗埋一邊,數字唔呃人(你造數另計),計完就係你搞咁多都係白做 $30000x60%x[11年108倍]/$30000=64.8倍

我宜家清楚你搞乜,唔work,得閒再同你交流過
唔係,佢鍾意馬後炮2020年3月撈底買入
但係你12月頭開倉唔係2月第一個交易日做adjustment?
今期係特別 因為要跟番1,3,5,7,9,11
我意思就係點解要1,3,5,7,9,11
策略上長遠唔應該有好大分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞