[球王斯爾馬有望加盟] 巴塞隆拿球迷討論區 (200)

1001 回覆
13 Like 3 Dislike
佢應該係d 又入波又助攻既怪物

仲睇緊
深刻d 印象既巴塞怪物係庫巴拉同阿簡達拿

古巴拉算係同期
Kubala五十年代初已經投奔左巴塞
唔係佢地嗰隊無敵嘅匈牙利同Honved嘅成員

五十年代後期Kocsis同Czibor先加盟
連埋Luis Suarez(唔係咬咬,係西班牙第一個金球得主)
同領隊Herrera 冧莊左西甲 亦係第一隊歐冠盃擊敗鍠馬嘅球隊 不過決賽輸比賓菲加

成日覺得巴要去到92先攞到第1個歐聯真係有啲遲, 如果之前可以攞到一兩個, 隊波個底蘊應該唔會比鍠拋得咁遠

鍠買到Di Stefano之前 (其實唔係高層戇撚鳩搵錯球會傾巴塞可能買埋佢)
巴塞先係西班牙最Top嘅球隊
就算鍠五連霸時期 巴塞都冧莊左西甲 前面講左 只係歐冠盃衰左
去到七十年代告魯夫重奪西甲又係得歐冠盃四強輸左比列斯 最後比拜仁贏左
到八十年代馬勒當拿一走 雲拿保斯教蘇斯達嗰隊贏西甲又係去到歐冠盃決賽互射十二碼一球都射唔撚入輸比布加勒斯特星隊
但嗰陣歐冠盃唔係唯一 三大盃黎計巴塞係盃賽冠軍盃之王
Of course, Real Madrid dominated proceedings as they made history by winning the first five editions in a row, but for Kocsis there would be a degree of poetic justice done when he came face-to-face with Wolves once more in the second leg of Barça’s first-ever European Cup quarter-final in 1960.

"Poetic justice done" 佢幾勁個畫面出曬來

呢段段都概括左蝗好似好撚勁咁無撚來頭鸁5次飛機杯

但我地有最好既人
踢最好既波~

仲有少少閲緊
Of course, Real Madrid dominated proceedings as they made history by winning the first five editions in a row, but for Kocsis there would be a degree of poetic justice done when he came face-to-face with Wolves once more in the second leg of Barça’s first-ever European Cup quarter-final in 1960.

"Poetic justice done" 佢幾勁個畫面出曬來

但我地有最好既人
踢最好既波~

仲有少少閲緊

其實咁講
雖然五連冠
鍠馬喺西甲嘅壟斷仲未穩固
最多係五十年代中期有Back To Back La Liga Titles
而巴塞喺四十年代尾至五十年代初 DiStefano未加盟鍠之前係西甲最勁
陣中最大明星就有Kubala (Camp Nou好似係因為佢加盟太多人睇而建)
五十年代末期又係有上述匈牙利佬加盟 蘇亞雷斯堀起 同埋Herrera領隊出現
又挑戰返鍠嘅地位
甚至如果唔係當時無計作客入球要下下玩Rematch
鍠根本無機會五連冠 會比馬會定畢爾包淘汰出局

要講嘅話其實六七十年代鍠先係國內惡晒 但出到歐冠盃最多四強

亦都係我之前話鍠極少有聯賽歐冠Double
Marco Verratti (PSG) "I'm sorry but now I can't talk about my future." #fcblive [md]
有樣野就係
如果唔係當年的高層白撚痴淨係搵河床講數而無搵到隊哥倫比亞波傾 而比鍠馬買到Di Stefano
或者係歐冠盃可以早兩三年成立
巴塞能夠早啲成為歐洲霸主嘅機會大好多
Marco Verratti (PSG) "I'm sorry but now I can't talk about my future." #fcblive [md]

Valverde has informed Robert he'll need Aleix Vidal, Digne, D.Suarez, Gomes, Alcacer & Marlon for upcoming season. Arda Turan can leave.[MD]
好撚激動,可以睇到第二個人對巴塞既歷史見解,仲要係中文

我以前都覺得好撚在意
又佛朗哥時期果d 黑暗野

但是好撚安慰係踢出來最撚有娛樂性,可以融合到最多有才華既人球隊就係巴塞
D 樣野只有巴塞呢個地方同球會既文化先做到
我用我地既方法攞成績

我既心願希望有生之年巴塞西甲䇔聯賽次數超皇馬

Valverde has informed Robert he'll need Aleix Vidal, Digne, D.Suarez, Gomes, Alcacer & Marlon for upcoming season. Arda Turan can leave.[MD]

verratti 9成冇可能㗎喇, psg唔肯放點都走唔到, 迫宮咪只會比人雪+鎖locker, 你估psg係阿妓可以話走就走咩

但我地有最好既人
踢最好既波~

仲有少少閲緊

咩叫閱緊
md野生捕獲華拉堤

我以前都覺得好撚在意

但是好撚安慰係踢出來最撚有娛樂性,可以融合到最多有才華既人球隊就係巴塞
我用我地既方法攞成績

由告魯夫建成夢幻隊
第一次拎西甲
嗰陣開始計 巴塞同皇馬嘅聯賽數目到今日係14比8
如果Keep住呢個勢 過多廿零三十年你有機會睇到嘅
又其實係我太得閒先至走去考古一大餐

不過我都係認真研究某幾隊波

我以前都覺得好撚在意

我用我地既方法攞成績

由告魯夫建成夢幻隊
第一次拎西甲
嗰陣開始計 巴塞同皇馬嘅聯賽數目到今日係14比8
如果Keep住呢個勢 過多廿零三十年你有機會睇到嘅

又其實係我太得閒先至走去考古一大餐

不過我都係認真研究某幾隊波

師兄,仲有邊隊硏究過
我無乜記性,唯有睇番自己個隊

你首選愛隊係巴塞既?

verratti 9成冇可能㗎喇, psg唔肯放點都走唔到, 迫宮咪只會比人雪+鎖locker, 你估psg係阿妓可以話走就走咩

睇球王片都知佢勁
但又未覺得無左佢唔得
我覺得有個人可以同巴斯基斯輪換緊急d

但我地有最好既人
踢最好既波~

仲有少少閲緊

咩叫閱緊

我語文能力差d

We've been planning it all wrong! Send Matheiu to convince him!

We've been planning it all wrong! Send Matheiu to convince him!

睇球王片都知佢勁
但又未覺得無左佢唔得
我覺得有個人可以同巴斯基斯輪換緊急d

Samper
其實中場核心問題大過防中 好多人都覺得冇防中後備 要買防中 但其實本身samper下季翻黎 再唔係有咩事羅白都可以頂住先 得反而要中場造到波嘅就真係冇人啦
其實中場核心問題大過防中 好多人都覺得冇防中後備 要買防中 但其實本身samper下季翻黎 再唔係有咩事羅白都可以頂住先 得反而要中場造到波嘅就真係冇人啦

可能我信d so
我覺得唔係安帥教之下,佢可以發揮實力
同小白可以做波
verratti同Dembele兩個點都要搶到一個

可能我信d so
同小白可以做波

對抗好差,冇小白嗰種一扭幾嘅實力

可能我信d so
同小白可以做波

同埋佢d帶波冇小白咁穩 成日都覺得佢帶波有d離腳

可能我信d so
同小白可以做波

其實有時羅白都叫有啲神來之筆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞